Hrvatska dobila dva nova vojna helikoptera Black Hawk

Region
Hrvatska dobila dva nova vojna helikoptera Black Hawk
.

Dva helikoptera tipa Black Hawk UH 60 M američke proizvodnje predstavljeni su u petak u 91. zrakoplovnoj bazi Pleso, a riječ je o letjelicama koje Vlada SAD-a donira Hrvatskoj i koji bi u redoviti službu trebali ući 2020. ili 2021. godine.

Donacija vrijedna 53 miliona dolara uključuje dva helikoptera posljednje generacije, isporuku opreme te obuku pilota i tehničkog osoblja. Hlikopteri će se koristiti za vojne i civilne svrhe i to je dio procesa prelaska na zapadne tehnologije, naglašeno je na predstavljanju, kojemu su nazočili hrvatski ministar obrane Damir Krstičević i američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst.

Ministar Krstičević je zahvalivši SAD -u na donaciji i podsjetio da je u Zemuniku otvoren centar za obuku pilota helikoptera NATO.

Black Hawk, kojeg nazivaju i radni konj, jedan je od najboljih helikoptera u svijetu, rekao je. Ovo je investiranje partnera i prijatelja u hrvatsku sigurnost, naglasio je i istaknuo strateško partnerstvom s SAD-om.

Napomenuo je da će ti helikopteri postupno zamijeniti postojeće istočne proizvodnje, u skladu s gospodarskim mogućnostima. Ocijenio je da je HV danas izrasla u moćnu i respektabilnu vojnu silu, prenosi Hina.

Američki veleposlanik Kohorst je rekao da je danas povijesni dan u partnerstvu SAD-a i Hrvatske. Naglasio je da je hrvatskoj strani već donirana razna vojna oprema među, kojom i helikopteri Kiowa. Naglasio je ulogu Hrvatske u mirovnim misijama UN-a i NATO-a. Hrvatska je još prije 20-tak godina bila primatelj međunarodnih mirovnih snaga, a danas je članica EU i NATO-a, rekao je.

Ne propustite