Video sirijskog dječaka kako spašava djevojčicu od snajperske paljbe je lažan!

Svijet
Video sirijskog dječaka kako spašava djevojčicu od snajperske paljbe je lažan!
Snimke sirijskog dječaka koji spašava malu djevojčicu od snajpeske paljbe je lažiran od strane...

Video koji prikazuje hrabrog sirijskog dječak kako izbjegava snajpersku vatru i spašava djevojčicu je lažirao dio norveške filmske ekipe, koji je nastao kao "eksperiment".

Neidentificirani dječak je bio označen kao heroj, snimka koja kruži pokazuje kako izbjegava kišu metaka i dolazi po prestravljenu curicu kako bi je izveo na sigurno. Nakon što su sirijski aktivisti i Shaam mreža podijelili ovaj video, privukao je ogromnu međunarodnu pažnju, a dosad je imao više od 5 miliona pregleda na YouTubeu.

No, skupina norveških filmaša koji su lažirali video, ustvari su ga predstavili  kao stvarnost u želji da "potaknu javnu raspravu".

To je isplaniran i sniman film na Malti tokom ljeta s profesionalnim dječijim glumacima i sirijskim izbjeglicama koji su volontirali u pozadini.

Lars Klevberg, 34-godišnji filmski reditelj iz Osla, izjavio je za BBC Trending da mu nije "neugodno" jer je potencijalno obmanuo milione ljudi.

"Željeli smo vidjeti da li će film privući pažnju i potaknuti raspravu, prije svega o djeci i ratu", rekao je on. "Također smo htjeli vidjeti kako će mediji odgovoriti na takav video." 

screen-shot-2014-11-15-at-11-25-10

Norveški filmski institut, koji je donirao 280.000 kruna (26.480 £) za kontroverzni projekat, rekli su da je odgovornost producenata da li će reći ljudima da snimka nije prava.

Građanski rat u Siriji koji bijesni nakon arapskog proljeća 2011. godine, civile ostavlja na milost i nemilost vladinih snaga. 

Ne propustite