Trump: SAD imaju istražitelje koji pomažu Turskoj u istrazi nestanka saudijskog novinara

Svijet
Trump: SAD imaju istražitelje koji pomažu Turskoj u istrazi nestanka saudijskog novinara
.

Sjedinjene Američke Države imaju istražitelje koji pomažu Turskoj u istrazi nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija, rekao je danas američki predsjednik Donald Trump dodavši da također rade sa Saudijskom Arabijom.

Trump je nazvao američko-saudijske odnose "izvrsnima" u razgovoru za Fox News. Upitan jesu li ugrožene američko-saudijske veze u svjetlu slučaja Khashoggi, on nije dao izravan odgovor rekavši da "mora otkriti što se dogodilo", navodi Hina.

Khashoggi, saudijski državljanin, nestao je nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu prije više od tjedan dana.

Pedesetdevetogodišnji novinar od prošle godine živi u egzilu u SAD-u, a zaljevsku kraljevinu napustio je nakon kritičkih tekstova na račun prijestolonasljednika princa Mohammeda bin Salmana. Stalni je suradnik Washington Posta koji je priopćio da "je stupio u kontakt sa svima koji mogu pomoći da ga se pronađe".

Khashoggi je jedan od najpoznatijih kritičara princa koji je pokrenuo reforme koje Zapad pozdravlja, ali i obračune s disidentima u kojem su uhićeni brojni aktivisti, intelektualci i klerici te rat u Jemenu koji je izazvao golemu humanitarnu krizu.

"Mi tamo imamo istražitelje i radimo s Turskom, a radimo i sa Saudijskom Arabijom. Želimo otkriti što se dogodilo", rekao je Trump za Fox.

"Jako, jako ozbiljno gledamo na to. Uopće mi se to ne sviđa", dodao je.

Upitan da komentira izvješće Washington Posta da je američka obavještajna služba presrela razgovor najviših saudijskih dužnosnika o planu hvatanja Khashoggija, Trump je rekao: "To bi bilo jako tužno".

"Vjerojatno ćemo ubrzo znati. Imamo nevjerojatne ljude i nevjerojatne talente koji rade na tome. Ne sviđa nam se to. Meni se to ne sviđa. Nije dobro", dodao je Trump.

Ne propustite