Sve se detaljno pregleda: Glavni centar za brojanje glasova u Zetri pod video nadzorom

Aktuelno
Sve se detaljno pregleda: Glavni centar za brojanje glasova u Zetri pod video nadzorom
.

Ranijih godina nije bilo video nadzora u glavnom centru za brojanje glasova. U CIK-ovom centru za brojanje glasova u Zetri u toku je brojanje glasova pristiglih putem pošte, kazao je u izjavi za N1 Adi Agić, centar za brojanje glasova. Agić je istakao da je uveden pilot projekt videonadzora Glavnog centra za brojanje.

U Zetri u centru za brojanje glasova kontroliše se materijal koji je stigao sa nepotvrđenih glasačkih mjesta, glasačkih mjesta gdje se glasalo u odsustvu i mobilnih timova. Agić je kazao da će u narednom periodu pristići materijal iz DKP-a i glasački materijal koji je pristigao putem poštanskog pretinca.

Kako bi se spriječile zloupotrebe sve se detaljno pregleda.

"Sporije se radi zbog zloupotreba koje su bile za glasanje putem pošte. Detaljno se pregledaju sve pošiljke", istakao je Agić.

Da ne bi došlo do zloupotreba napravljen je pilot projekt video nadzora Glavnog centra za brojanje.

"Ove godine je napravljen pilot projekt video nadzora Glavnog centra za brojanje, prostora za brojanje koji je pokriven sa četiri video kamere koje snimaju 24 sata. Svih petnaest dana koliko je predviđeno za brojanje trebalo bi da bude pohranjeno na našim storidžima. Ukoliko dođe do bilo kakve sumnje moći ćemo vratiti snimak i pokazati bilo kome za taj segment", naglasio je Agić.

Ranijih godina nije bilo video nadzora.

"Ove godine smo uveli videonadzor dok su ranijih godina bili posmatrači. Ove godine i pored posmatrača imamo video nadzor koji je arhiva za sve stvari koje se dešavaju. Možemo konkretne činjenice i dokaze prezentirati. Ovo je pilot projekt i u testnoj je fazi za prikupljanje informacija", zaključio je Agić.

Ne propustite