CIK DANAS DONIO ODLUKU, DODIK NE VJERUJE ŠTA SE DOGAĐA: Otvaraju se vreće, SVE ĆE SE UBRZO SAZNATI!

Bosna i Hercegovina
CIK DANAS DONIO ODLUKU, DODIK NE VJERUJE ŠTA SE DOGAĐA: Otvaraju se vreće, SVE ĆE SE UBRZO SAZNATI!
.

Općinska izborna komisija u Foči, nakon što je dobila odobrenje od Centralne izborne komisije BiH, otvorit će danas 22 vreće sa listićima i ponovo prebrojati oko 3.000 glasova, piše "Srna".

OIK je tražio odobrenje da ponovo prebroji glasove s biračkih mjesta na kojima se nisu slagali brojevi važećih i nevažećih listića, kao i zbog nelogičnosti da u više slučajeva kandidat ima više glasova nego politička opcija kojoj pripada.

cik

Predsjednik Općinske izborne komisije Branimir Radović potvrdio je Srni da će se brojati glasovi za srpskog člana Predsjedništva BiH sa tri mjesta, za Parlament BiH i za predsjednika RS sa po četiri biračka mjesta, te za parlament RS sa 11 biračkih mjesta.

Rezultati glasanja s ovih mjesta trebali bi biti poznati najkasnije danas do 20 sati.

OIK je od CIK-a BiH tražio odobrenje za otvaranje i novo prebrojavanje 23 vreće, a CIK je odobrio otvaranje 22 vreće, a za 23. sa biračkog mjesta u Miljevini smatrao je da nema potrebe za novim brojanjem.

cik

U općini Foča na izbore je izašlo 64 posto birača, odnosno 10.815 od 17.076 građana s pravom glasa.

Prema preliminarnim rezultatima koje je jutros objavila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, za Parlamentarnu skupštini BiH obrađeno je 86,09 posto biračkih mjesta, a 13,91 posto je još neobrađeno.

izbori

U Federaciji BiH, na osnovu obrađenih 83,33 posto biračkih mjesta, najviše glasova osvojila je Stranka demokratske akcije - 25,79 posto; slijedi Koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH sa 14,81 posto; SDP BiH je osvojio 14,30 posto glasova; dok je DF-GS, Željko Komšić: BiH pobjeđuje! osvojio 9,46 posto.

Slijedi SBB-Fahrudin Radončić sa osvojenih 6,63 posto glasova, Naša stranka 4,46 posto; Nezavisni blok 4,28 posto glasova; Pokret demokratske akcije PDA sa 4,18 posto.

 A-SDA za evropsku Bosnu i Hercegovinu – zajedno, prema dosad prebrojanim glasovima, osvojila je 3,31 posto glasova.

Svi ostali politički subjekti su trenutno ispod izbornog praga od tri posto glasova.

Sa područja Republike Srpske, na osnovu obrađenih 90,13 posto biračkih mjesta i dalje je s najviše glasova SNSD sa osvojenih 39,28 posto; slijedi SDS-lista (SDS-NDP-NS-SRS) sa 25,06 posto.

izbori

PDP - Mladen Ivanić osvojio je 12,85 posto; DNS-Demokratski narodni savez 10,43 posto; Socijalistička partija 4,69 posto; SDA- Stranka demokratske akcije 3,67 posto.

Sve ostale političke stranke i koalicije su trenutno ispod izbornog praga od tri posto.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je jučer da, kao novi član Predsjedništva BiH, želi da se u Poslovnik o radu te državne institucije uvede obavezno isticanje zastave RS, jer bez toga neće učestvovati u njegovom radu, piše "Fena".

DODIK OTKRIO ZAŠTO JE POBIJEDIO ON, A NE IVANIĆ: Pa spomenuo "Pravdu za Davida"​

milorad-dodik-2

- Danas već ću formirati tim koji će se baviti pitanjem organizacije i poslovnika u Predsjedništvu BiH. Želim promjene u dijelu koji se odnosi na srpskog člana Predsjedništva i da u Poslovnik bude uvedeno obavezno isticanje zastave RS na svakom mjestu gdje se ja nalazim. To će biti moj apsolutni uvjet da uđem u zgradu Predsjedništva BiH. Ukoliko ne bude zastave RS, ne vidim razlog da se tamo pojavljujem - rekao je Dodik.

milorad-dodik-slavlje-izbori

Istakao je da će, nakon što dobije mandat, tražiti da se sastane Parlament BiH da bi mogao položiti zakletvu.

Nema ništa protiv, kaže, ni da "Željko Komšić stavi svoju hrvatsku zastavu, ali neće dozvoliti da tamo ne bude zastave RS".

dodik-new

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da SNSD veoma brzo može sastaviti novu vladu. O novim premijeru RS tek će se, kaže, razgovarati, ali vjeruje da će biti iz SNSD-a.

Tvrdi da SNSD želi u Parlamentu BiH napraviti blok i s drugim strankama sa srpskim predznakom, da imaju sigurnih deset poslanika.

dodik

Razlika između njega i kandidata za člana Predsjedništva BiH iz Saveza za pobjedu Mladena Ivanića od 12 posto, kako kaže, pokazuje da su bile tačne procjene SNSD-a.

- Nemam šta da govorim o Ivaniću, izgubio je izbore, jer se nije zalagao za RS - ustvrdio je Dodik.

ivanic-dodik

U SNSD-u su, kaže, razočarani glasanjem za predsjednika RS u Banjoj Luci, ali vjeruje da su na to utjecali neki događaji.

- Čudno mi je da se u Banjoj Luci glasalo za Vukotu Govedaricu i Dragana Mektića, za čovjeka koji je morao znati da se sprema ispaljivanje zolje na zgradu u Banjoj Luci - rekao je Dodik.

dodik-spiric

Oni koji su dobili većinu na entitetskom nivou treba da sastave Vijeće ministara BiH, misleći pri tome i na HDZ, s kojim će, kaže, nastaviti saradnju.

Naveo je da se SNSD sada neće revanširati SDA, koji je u ranijem mandatu uzeo Savez za promjene za partnere u Parlamentu BiH, odnosno Vijeću ministara BiH.
 
- Ako većinski kod Bošnjaka bude SDP, bit će oni s nama u vlasti na nivou BiH, ako bude SDA, oni. Nemam ništa protiv toga, to ne mogu da biram i interesira me samo naša čvrsta politika na tom nivou - kazao je Dodik.

dodik-david2-670x447

Ponovio je da i dalje smatra da tužilaštvo treba riješiti slučaj smrti banjalučkog mladića Davida Dragičevića.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je nove podatke za Parlamentarnu skupštinu BiH nakon obrađenih 76,99 posto biračkih mjesta.
U Federaciji BiH, na osnovu obrađenih 71,09 posto biračkih mjesta, najviše glasova osvojila je Stranka demokratske akcije i to 25,76 posto, odnosno 169.437 glasova.

Na drugom mjestu je Koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH sa 16,71 posto, odnosno 109.890 glasova. Socijaldemokratska partija (SDP) je na trećem mjestu sa 14,17 posto ili 93.207 glasova, dok je koalicija DF-GS osvojila 9,09 posto ili 59.804 glasova.

izbori

Slijedi SBB s osvojenih 41.388 glasova (6,29 posto) Pokret demokratske akcije (PDA) sa 4,34 posto ili 28.564 glasa. Naša stranka osvojila je 3,97 posto, odnosno 26.083 glasa, a A-SDA 23.890 glasova ili 3,63 posto. 

Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990-HSP BiH osvojilo je 21.648 glasova ili 3,29 posto, a Nezavisni blok 21.370, odnosno 3,25 posto glasova.

Sve ostale stranke su trenutno ispod izbornog praga od tri posto glasova.

izbori

S područja Republike Srpske, na osnovu obrađenih 85,63 posto biračkih mjesta, najviše glasova osvojio je SNSD i to 39,31 posto. Potom slijedi SDS-lista (SDS-NDP-NS-SRS) sa 25,12 posto. PDP je osvojio 12,81 posto, a DNS-Demokratski narodni savez 10,43 posto. Socijalistička partija osvojila je 4,62 posto, a SDA 3,69 posto

Ne propustite