Kako da izbjegnete pranje kose svaki dan?

Praktična žena
Kako da izbjegnete pranje kose svaki dan?
.

Učestalo pranje kose može donijeti više štete nego koristi, smatra Lynne Goldberg, direktorica Boston Medical Center Hair Clinic.

Često pranje podstiče rad lojnih žlijezda koje onda proizvode sve više masnoće. Rezultat toga je jedan neprekidan krug pranja kose svaki dan.  Pročitajte kako da riješite problem nečiste kose i bez svakodnevnog pranja.

Pripazite na ishranu

1

Kako bi vaša kosa što duže ostala čista, iz ishrane izbacite masna i pržena jela. Isto vrijedi i za šećer, bijeli kruh i knzerviranu hranu. Te namirnice zamijenite voćem i povrćem, mliječnim proizvodima, nemasnim mesom i orašastim proizvodima. Na taj način umanjit ćete aktivnost lojnih žlijezda.

Koristite šampon za suho pranje kose

2

Kako bi prikrili mastan sjaj kose, kosu podijelite na nekoliko pramenova i na korijen nanesite suhi šampon prskanjem sa udaljenosti od 20 do 30 centimetara, ako šampon dolazi u boci pod pritiskom. Ako je šampon za suho pranje u formi pudera, nanesite prah na korijen kose, sačekajte deset minuta i potom očešljajte kosu. Šampon za suho pranje kose osvježit će masne pramenove kose koja će potom biti prividno čišća.

Posegnite za dodacima

3

Razni dodaci mogu vam pomoći prilikom kreiranja različitih frizura i prikrivanja nečiste kose. Sve što štreba jeste da nekim dodatkom prekrijete prednji dio kose. Šalovi i marame izgledaju dobro s pokupljenom ili ppuštenom kosom. Marame su također spas i za one s kratkom kosom. Masnu kosu možete prikriti i koristeći nekoliko ukosnica ili traka za kosu sa cvjetovima.

Pripazite na temperaturu vode

4

Kada perete kosu koristite toplu vodu. Vruća i vrela voda pojačavaju izlučivanje masnoće iz lojnih žlijezda. Nakon što operete kosu, najbolje je pustiti je da se prirodno osuši.

Napravite pletenicu

5

Pletenice bilo kojeg tipa odlične su za prikrivanje masne kose. Što je pletenica deblja, to bolje. Savjetujemo vam da blago natapirate prednji dio kose kako bi prikrili vidljivi dio neoprane kose. Neka pletenica ne bude glatka – nekoliko pramenova koji strče pomoći će vam prikriti nečistoću.

Češljajte se prije spavanja

6

Prije odlaska u krevet očešljajte kosu. Kada spustite glavu na jastuk, kosu raširite po jastuku ili je uvežite u labavi konjski rep ili pletenicu.

Promijenite razdjeljak

7

Prebacite razdljeljak s jedne na drugu stranu ili ravan razdjeljak zamijenite dijagonalnim. Razlog za to je jednostavan: kada se kosa navikne na određeni položaj na glavi, gubi se volumen pri korijenu te se najviše masti upravo duž rinije razdvajanja. Promjena razdjeljka povećat će volumen kose, dat će vam novi izgled i kosa će izgledati čišće.

Izbjegavajte zalizane frizure

8

Pokušajte izbjegavati zalizane frizure zbog kojih će vaša kosa izgledati još masnija i neurednija. Najbolje je da lagano natapirate kosu pri korijenu kako bi postigli dodatni volumen a potom je povežete u rep ili punđu.

Perite četke

9

Ne zaboravite redovno prati pribor za stilizovanje kose kako bi spriječili nakupljanje masnoće s površinskog dijela kože, regeneratora i raznih sredstava za stilizovanje kose na vašoj kosi. Četke i češljevi trebali bi se prati jednom sedmično toplom vodom i šamponom ili sapunom.

Perite kosu na ispravan način

Kosu sušite pamučin majicom umjesto peškirom kako bi spriječili pucanje kose. Ne trljajte tjeme prejako. Vrhovima prstiju lagano umasirajte šampon u kosu. Nikada ne nanosite regenerator na korijen kose. Iscijedite višak vode iz kose prije nego nanesete regenerator.

Ne propustite