Što vam vaša kosa govori o zdravlju?

Zdrav život
Što vam vaša kosa govori o zdravlju?
Jeste li znali da neki zdravstveni problemi mogu utjecati na vašu kosu jednako koliko i na vaše tijelo? Ovaj mali vodič vam može pomoći u pronalaženju problema

Jeste li znali da neki zdravstveni problemi mogu utjecati na vašu kosu jednako koliko i na vaše tijelo? Ovaj mali vodič vam može pomoći u pronalaženju problema.


Suha i tanka kosa
Boja za kosu, ravnanje, uvijanje i kupanje u vodi koja ima klora, mogu uveliko oštetiti kosu, a ona usljed svega toga postaje suha i ispucala. No kada je riječ o zdravstvenim problemima, suha kosa može također biti jedan od pokazatelja bolesti štitnjace, pogotovo ako ste uz to primjetili umor, debljanje, usporen rad srca i konstantni osjećaj hladnoće.

Krljušti na tjemenu
Krljušti na koži su čest pokazatelj psorijaze, koja se može razlikovati od peruti tako što se na tim mjestima gdje se pojavljuje, stvaraju kraste.

Stanjivanje kose preko cijele glave, ćelavost na određenim dijelovima
Postoje mnoge stvari koje mogu uzrokovati stanjivanje kose, uključujući i fizičke ili psihičke stresove poput razvoda ili gubitka posla. Stanjivanje kose može biti uzrokovano visokom temperaturom od gripe ili infekcije, ali i kroiničnim bolestima poput štitnjače ili dijabetesa. Postoje mnogi lijekovi koji mogu izazvati gubitak kose kao nuspojavu, uključujući kontracepcijske pilule. Autoimuna bolest može uzrokovati nagli gubitak kose.


Suhi, krhka kosa koja lako puca
Često je kosa krhka i puca od raznih kemikalija (boja za kosu), ali postoje i neki zdravstveni uzroci kao što su poremećaj nadbubrežne žlijezde koji uzoruke višak hormona kortizola, Cushingov sindrom i hipoparatiroidzam, stanje koje je obično nasljedno ili posljedica povrede paratireoidnih žlijezda.


Perut, svrbež tjemena
To može biti kronična upalna vlasišta koje onda razvija perut kao zaštitu, često u područjima gdje je kosa najmasnija.

Ne propustite