OVAJ ZNAK NAJAVLJUJE SRČANI UDAR: Ako ste ovo doživjeli, ZOVITE HITNU POMOĆ!

Porodica i zdravlje
OVAJ ZNAK NAJAVLJUJE SRČANI UDAR: Ako ste ovo doživjeli, ZOVITE HITNU POMOĆ!
.

Srčane bolesti vodeći su uzrok smrti u zemljama razvijenog svijeta, a infarkt je smrtonosan u čak 30 posto slučajeva - dok se često može javiti i iznenadna smrti u sedmicama nakon stabilizacije pacijenta uslijed srčanog udara.  

Ono što i muškarci i žene moraju znati je najčešći simptom srčanog udara a to je bol u grudima.

srce2

.

srce1

Ovaj bol traje duže od nekoliko minuta, ali može i da prestane pa da se ponovo javi. Međutim, rani signal prijetećeg infarkta može biti i bol u vratu i to je daleko češći slučaj kod žena nego kod muškaraca. 

srce

Žene posebno treba da obrate pažnju ako osjete bol u leđima ili u vilici, a zabrinjavajući simptom može biti i opšte stanje neprijatnosti. Dakle, nije neophodno da vas bol potpuno savlada, naprotiv, znaci mogu biti vrlo umjereni. Međutim, to ne znači da treba da oklevate i ustežete se da potražite ljekarsku pomoć. 

Simptomi srčanog udara su i opšti osjećaj uznemirenosti, ali i nemogućnost da duboko udahnete - ako vam nedostaje daha i osjetite bol u grudima, a pritom imate i nagon za povraćanjem, odmah pozovite hitnu pomoć.

srce

Dok pomoć ne stigne, treba da odmarate i izbjegavate dalje naprezanje. Najbolja prevencija je zdrav životni stil, a pritisak treba da provjeravate redovno. Apsolutni minimum je jednom u pet godina za sve starije od 40 godina.

srce

ZAPALITE LI CIGARETU DOK PIJETE KAFU: Vašem tijelu će se desiti OVE STVARI!

 

Ne propustite