Dačić: Srbija dobila britanski predlog rezolucije o Srebrenici

Region
Dačić: Srbija dobila britanski predlog rezolucije o Srebrenici
Na redovnoj konferenciji za štampu ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić informisao je novinare o tome da je Misija Velike Britanije u Ujedinjenim nacijama dostavila Misiji Srbije prijedlog rezolucije o Srebrenici, o kojem će se odlučivati na sjednici koja bi trebalo da bude održana 7. jula.

Na redovnoj konferenciji za štampu ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić informisao je novinare o tome da je Misija Velike Britanije u Ujedinjenim nacijama dostavila Misiji Srbije prijedlog rezolucije o Srebrenici, o kojem će se odlučivati na sjednici koja bi trebalo da bude održana 7. jula, javlja Anadolu Agency.

Dačić je naveo da Vlada Srbije trenutno analizira tekst predložene rezolucije i da će se o njemu izjasniti narednih dana i dodao:

"Srbija je, kao što znate, svojim primerom pokazala posvećenost kažnjavanju ratnih zločina, Srbija smatra da svi zločini treba da budu sankcionisani, naročito imajući u vidu brojne zločine nad srpskim narodom, a takođe, uvažavajući posvećenost Srbije sankcionisanju ratnih zločina, jasno je da će Vlada Republike Srbije štiti nacionalni i državni interes kada je u pitanju ova tema."

Upitan za to kako izgleda tekst rezolucije, Dačić je rekao da ne može sve da kaže zato što ima više tačaka, da postoje opšti dijelovi, ali i dijelovi koji se konkretno odnose na "zločin u Srebrenici" i dodao:

"Navodno je cilj te rezolucije proces pomirenja, ali u tom tekstu se na dvadeset mesta pominje genocid, a samo na jednom mestu pomirenje. Mi ćemo veoma pažljivo razmotriti taj tekst i rukovodićemo se našim nacionalnim i državnim interesima, ne dovodeći pri tom u sumnju opredeljenost Srbije za sankcionisanje ratnih zločina."

Dačić je dodao da je osnovni komentar ljudi koji su sagledali tekst rezolucije, da se argumentacija u njemu poziva na sličnu rezoluciju koja je bila doneta u Ruandi i istakao:

"Ali, ovde je velika razlika u tome što su se u Ruandi zadržali na opštim principima, a ovde je reč o jednom delu značajnog dela rezolucije koji sadrži formulacije koje predstavljaju novinu u odnosu na tu rezoluciju o genocidu u Ruandi."

Na pitanje o eventualnom izručenju Nasera Orića, Dačić je rekao da je to pitanje za pravosudne organe, a ne za MSP i istakao da je Srbija opredjeljena za mir, za stabilnost u regionu, ali da takođe Srbija štiti svoje nacionalne i državne interese.

"Mi radimo intenzivno na tome da nijedan problem i da nijedno otvoreno pitanje se ne odražava na našu želju da Balkan bude mesto stabilnosti, a ne izvor sukoba ili region drugog reda u odnosu na neke druge", rekao je Dačić.

Komentarišući svoja očekivanja o predstojećoj poseti predsednika Srbije Tomislava Nikolića Bosni i Hercegovini, Dačić je naveo da je poseta predsednika Nikolića i zakazana u cilju unapređenja odnosa BiH i Srbije.

"Srbija je životno zainteresovana, pre svega zbog toga što naš narod živi u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj i samim tim imamo veliki interes za stabilnost BiH i za jačanje naših odnosa i sigurno je da će poseta biti tako intonirana", kazao je.

Ne propustite