Kameno doba bh. sporta: Bh. olimpijci nemaju novac za odlazak na Specijalne olimpijske igre

Bosna i Hercegovina
Kameno doba bh. sporta: Bh. olimpijci nemaju novac za odlazak na Specijalne olimpijske igre
Radi nedostatka novca upitan je odlazak sporista iz Bosne i Hercegovine na Specijalne ljetne olimpijske igre u Sjedinjene Američke Države (SAD), tačnije Los Angeles od 25. jula do 2. avgusta.

Radi nedostatka novca upitan je odlazak sporista iz Bosne i Hercegovine na Specijalne ljetne olimpijske igre u Sjedinjene Američke Države (SAD), tačnije Los Angeles od 25. jula do 2. avgusta.

"Nažalost, Specijalna olimpijada BiH jedina je akreditovana za isključivo provođenje sportskih programa za osobe sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom. Dobili smo pravo učešća za 29 osoba na predstojećoj Specijalnoj ljetnoj olimpijadi u Los Angelesu, od čega 20 sportista, po četiri u atletici i plivanju, dva u stonom tenisu, te 10 u ženskom nogometu. Ostalo su treneri i članovi delegacije, a po prvi put odobreno nam je da putuje i ljekar, i to zbog dalekog puta. Dan boravka za osobu u Los Angelesu je 150 dolara, odnosno ukupno za našu delegaciju koštat će oko 65.000 dolara. Taj novac za smještaj i boravak osigurat će Specijalna olimpijada. Međutim, obaveza svake zemlje učesnice je da svojim sportistima plati prijevoz, aviokarte i sportsku opremu, što u našem slučaju iznosi oko 130.000 KM“, istakla je za Anadolu Agency (AA) Kada Delić, izvršni direktor Specijalne olimpijade BiH, naglasivši kako bh. sportisti nemaju u potpunosti prikupljen novac za put u Ameriku i za sportsku opremu:

"Trenutno na računu imamo samo 5.000 funti koje je uplatila Fondaciji Asmira Begovića, Opština Lukavac 2.000 KM i Grad Trebinje 500 KM. U pregovorima smo sa BH Telecomom za  20.000 maraka sponzorstva, ali problem je što novac od njih možemo dobiti tek po okončanju našeg projekta i dostavljenog izvještaja. I sa Lutrijom BiH smo u pregovorima za sumu od 10.000 KM. Ministarstvo civilnih poslova BiH dalo nam je podršku i imamo obaćanje da ćemo dobiti dio novca. Dopis smo uputili i svim entitetskim ministarstvima, kantonalnim i gradovima iz kojih su naši sportisti. Molbu za sponzorstvo smo uputili na preko 500 adresa. Poslali smo upite državnim firmama, privatnim subjektima, pojedincima. Imam osjećaj u zadnjem momentu sve će se riješiti".

Fondacija Asmira Begovića, proslavljenog golmana fudbalske reprezentacije BiH i engleskog premijerligaša Stokea osigurala je i sportsku opremu za ženski fudbalski tim i atletičare BiH na idućim Specijalnim ljetnim olimpijskim igrama u vrijednosti od 30.000 KM.

"U principu sa jučerašnjim danom naš odlazak u Ameriku je upitan. Ipak, već danas pokušavamo sve riješiti. Još 15. maja iz Brisela stigao nam je dopis u kojem su tražili da im kažemo za koliko sportista imamo novca, odnosno pitali su nas i hoćemo li otkazati neku ekipu, konkretno ženskog fudbala od 10 igračica i tri trenera. Rekli smo ne želimo to učiniti, jer hoćemo da sve odu i pokažu koliko vrijede", rekla je Delić.  

Rok kojim su iz nikada brojnije delegacije BiH organizatorima Ljetne specijalne olimpijade trebali potvrditi kojim letom, odnosno kada dolaze u SAD istekao je prije četiri dana.

"Obećanja imamo od državnih institucija. Jedino nam je Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH odgovorilo u tom smislu da nam ne mogu pomoći jer moramo čekati javni poziv. To se može desiti i sa ostalima, pa bi mogao nastati problem. Imao odluke Vlade Tuzlanskog kantona za 2.000 maraka i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo na 3.500 i to za učešće na Ljetnim igrama još za prošlu godinu, ali do danas nismo dobili novac“, kaže Delić.  

Navodi da se kao bivši vrhunski sportista prihvatila posla u Specijalnoj olimpijadi BiH kako bi učinila sve što je u njenoj moći da bi se omogućili što bolji uslovi sportistima sa invaliditetom i osobama sa poteškoćama u razvoju.  

"Odnos prema sportu osoba sa invaliditetom je uvijek na margini", smatra Delić, dodavši:  

"Recimo, obavezan je redovan ljekarski, tj. sistematski pregled i za naše sportiste. Uz najbolju namjeru sa pregledima smo htjeli da krenemo iz Tuzle. No, prilikom naše posjete osoblje nam je reklo sve možemo uraditi, ali Dom zdravlja nema pristupne rampe i toalet za osobe sa invaliditetom. Mi smo negdje u kamenom dobu, ne samo kada je u pitanju invalidni sport, nego i validni".

Ne propustite