Evo koliko je potrebno vašem organizmu da preradi pojedine namirnice: NEKE INFORMACIJE BI VAS MOGLE ŠOKIRATI!

Zanimljivosti
Evo koliko je potrebno vašem organizmu da preradi pojedine namirnice: NEKE INFORMACIJE BI VAS MOGLE ŠOKIRATI!
.

Utjecaj probave na gubitak težine je vrlo značajan. Kao što ste mnogo puta čuli, mi smo ono što jedemo, a evo koliko treba vašem organizmu, da u prosjeku, prevari određene namirnice.

Ako pojednostavimo termin, vrijeme probave je postupak kada se hrana koju razbije se u sitne čestice koje se prenose kroz vaš probavni sustav u krvotok. Važno je razumjeti vrijeme probave da biste izgubili kilograme ili da zadržali ono što ste već postigli.

pr1

Ako jedete puno hrane koja se  brzo probavlja, može vam se dogoditi da jedete više nego što trebate, jer vrlo brzo nakon ručka sve je nestalo i ponovno se osjećate gladnima.

pr2

Stručnjaci sugeriraju da ne miješate hranu koja se brzo i sporo probavlja u jednom obroku i izbjegavajte brzu preranu prehranu nakon spore, budući da probava još nije dovršena i da ne preopteretite vaš želudac.

1. Voda

Ulazi odmah u crijeva.

pr3

2. Sok od voća ili povrća

15-20 minuta

pr4

3. Sirovo povrće

30-40 minuta

pr5

4. Kuhano povrće

40 minuta

pr6

5. Riba

45-60 minuta

pr7

6. Salata s uljem

1 sat

pr8

7. Škrobasto povrće

1,5-2 sata

pr9

8. Žitarice (riža, heljda, quinoa)

2 sata

pr10

9. Mliječni proizvodi

2 sata

pr11

10. Orašasti plodovi

3 sata

pr12

11. Piletina

1,5-2 sata

pr13

12. Govedina

3 sata

pr14

13. Janjetina

4 sata

pr15

14. Svinjetina

5 sati

pr16

GOVORILI SU NAM JE DA JE OVO NAJZDRAVIJE VOĆE: Vješto su nam skrivali nešto NAJBITNIJE!

Ovaj džem zovu i bolnički džem.

Uzroci zatvora mogu biti premalo kretanja, stres, lijekovi, neki vitamini, premalo vode, ali može biti i nuspojava druge bolesti.

zatvor3

Iako se čini da je zatvor bezazlen, to nije tako, posebno ukoliko traje mesecima jer se čovjek za to vreme ne osjeća prijatno u svojoj koži. Karakteriše ga otežana defekacija, tvrda stolica.

zatvor1

Po statistikama svaka deseta osoba ima probleme s tim. Zatvor je bitno izliječiti ne samo zbog bola nego iz razloga što bi otpadne materije trebale izbaciti iz tijela što prije. Zato je važno isprobati prirodna pomagala, a među najboljima je džem. 

Pacijenti koji su trpjeli zatvor su jeli jednu veliku kašiku džema na dan što im je je povećalo učestalost pražnjenja crijeva.

dzem

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih prednosti, zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem. One su izvor prirodnih vlakana koja su neophodna za rad crijeva.

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa za obični. Lako se probavljaju i smanjuju glad. Po sastavu hurme su prirodna multivitaminska tabela.

hurme

Anemični pacijenti bi trebali da jedu hurme, jer su odličan izvor gvožđa. 100 gr hurmi sadrži oko 0,90 gvožđa. Gvožđe, kao dio hemoglobina određuje nosivost kiseonika u krvi. Hurme sadrže kalcijum, koji je koristan kod dijareje. Osim toga pomažu da se crijevna flora obnovi.

Recept za laksativni džem

Sastojci: 150 g hurmi (1 šoljica), 150 g suhih šljiva (1 šoljica), 1,5 šoljica prokuhale vode

Priprema: Isijecite hurme i šljive na komadiće. Stavite u ključalu vodu i kuhajte dok se ne zgusne. Dobijena količina bi trebalo da bude dovoljna za 20 porcija. Ovaj džem je pogodan za sve. Možete ga jesti samog, mazati, dodati u pahuljice …

sljive

Suhe šljive imaju hranljiv učinak, decenijama se prepisuju.

Bogate su vlaknima i sorbitolom. Sadrže ga 15 puta više nego drugo voće.

Sorbitol je vrsta alkoholnog šećera koju mogu konzumirati i dijabetičari. U crijevima se prerađuje sporo zbog čega dovodi do mekših stolica. One su dobar izvor prirodnih vlakana koji su neophodni za rad crijeva.

crijeva

Savjeti za postizanje redovne stolice:

- Pijte puno vode;

voda2

- Jedite hranu sa više vlakana: voće, povrće, i izbjegavajte laksative jer postoje prirodne metode kojima možete pospiješiti probavu

voce

- Izbjegavajte mlijeko i kofein.

I DOKTORI ĆE BITI IZNENAĐENI: Ovaj napitak uklanja SAV KATRAN I TOKSINE IZ PLUĆA za samo 72 sata (RECEPT)

 

Ne propustite