Evo koliko je potrebno vašem organizmu da preradi pojedine namirnice: NEKE INFORMACIJE BI VAS MOGLE ŠOKIRATI!
Utjecaj probave na gubitak težine je vrlo značajan. Kao što ste mnogo puta čuli, mi smo ono što jedemo, a evo koliko treba vašem organizmu, da u prosjeku, prevari određene namirnice.
Ako pojednostavimo termin, vrijeme probave je postupak kada se hrana koju razbije se u sitne čestice koje se prenose kroz vaš probavni sustav u krvotok. Važno je razumjeti vrijeme probave da biste izgubili kilograme ili da zadržali ono što ste već postigli.
![]()
Ako jedete puno hrane koja se brzo probavlja, može vam se dogoditi da jedete više nego što trebate, jer vrlo brzo nakon ručka sve je nestalo i ponovno se osjećate gladnima.
![]()
Stručnjaci sugeriraju da ne miješate hranu koja se brzo i sporo probavlja u jednom obroku i izbjegavajte brzu preranu prehranu nakon spore, budući da probava još nije dovršena i da ne preopteretite vaš želudac.
1. Voda
Ulazi odmah u crijeva.
![]()
2. Sok od voća ili povrća
15-20 minuta
![]()
3. Sirovo povrće
30-40 minuta
![]()
4. Kuhano povrće
40 minuta
![]()
5. Riba
45-60 minuta
![]()
6. Salata s uljem
1 sat
![]()
7. Škrobasto povrće
1,5-2 sata
![]()
8. Žitarice (riža, heljda, quinoa)
2 sata
![]()
9. Mliječni proizvodi
2 sata
![]()
10. Orašasti plodovi
3 sata
![]()
11. Piletina
1,5-2 sata
![]()
12. Govedina
3 sata
![]()
13. Janjetina
4 sata
![]()
14. Svinjetina
5 sati
![]()
GOVORILI SU NAM JE DA JE OVO NAJZDRAVIJE VOĆE: Vješto su nam skrivali nešto NAJBITNIJE!
Ovaj džem zovu i bolnički džem.
Uzroci zatvora mogu biti premalo kretanja, stres, lijekovi, neki vitamini, premalo vode, ali može biti i nuspojava druge bolesti.
![]()
Iako se čini da je zatvor bezazlen, to nije tako, posebno ukoliko traje mesecima jer se čovjek za to vreme ne osjeća prijatno u svojoj koži. Karakteriše ga otežana defekacija, tvrda stolica.
![]()
Po statistikama svaka deseta osoba ima probleme s tim. Zatvor je bitno izliječiti ne samo zbog bola nego iz razloga što bi otpadne materije trebale izbaciti iz tijela što prije. Zato je važno isprobati prirodna pomagala, a među najboljima je džem.
Pacijenti koji su trpjeli zatvor su jeli jednu veliku kašiku džema na dan što im je je povećalo učestalost pražnjenja crijeva.
![]()
Hurme imaju širok spektar zdravstvenih prednosti, zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem. One su izvor prirodnih vlakana koja su neophodna za rad crijeva.
Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa za obični. Lako se probavljaju i smanjuju glad. Po sastavu hurme su prirodna multivitaminska tabela.
![]()
Anemični pacijenti bi trebali da jedu hurme, jer su odličan izvor gvožđa. 100 gr hurmi sadrži oko 0,90 gvožđa. Gvožđe, kao dio hemoglobina određuje nosivost kiseonika u krvi. Hurme sadrže kalcijum, koji je koristan kod dijareje. Osim toga pomažu da se crijevna flora obnovi.
Recept za laksativni džem
Sastojci: 150 g hurmi (1 šoljica), 150 g suhih šljiva (1 šoljica), 1,5 šoljica prokuhale vode
Priprema: Isijecite hurme i šljive na komadiće. Stavite u ključalu vodu i kuhajte dok se ne zgusne. Dobijena količina bi trebalo da bude dovoljna za 20 porcija. Ovaj džem je pogodan za sve. Možete ga jesti samog, mazati, dodati u pahuljice …
![]()
Suhe šljive imaju hranljiv učinak, decenijama se prepisuju.
Bogate su vlaknima i sorbitolom. Sadrže ga 15 puta više nego drugo voće.
Sorbitol je vrsta alkoholnog šećera koju mogu konzumirati i dijabetičari. U crijevima se prerađuje sporo zbog čega dovodi do mekših stolica. One su dobar izvor prirodnih vlakana koji su neophodni za rad crijeva.
![]()
Savjeti za postizanje redovne stolice:
- Pijte puno vode;
![]()
- Jedite hranu sa više vlakana: voće, povrće, i izbjegavajte laksative jer postoje prirodne metode kojima možete pospiješiti probavu
![]()
- Izbjegavajte mlijeko i kofein.