OVO JE NAJZDRAVIJA NAMIRNICA NA SVIJETU, A NIKO JE NE JEDE: Liječi sve, od srca do slabe kose!

Porodica i zdravlje
OVO JE NAJZDRAVIJA NAMIRNICA NA SVIJETU, A NIKO JE NE JEDE: Liječi sve, od srca do slabe kose!
.

Potočarka je vrlo često zaboravljena biljka za koju stručnjaci vjeruju da je najzdravija na svijetu. 

Sadrži brojne esencijalne vitamine i minerale kao što je željezo.  

potocarka1

Ako je vjerovati istraživanjima, ova biljka sadrži više željeza nego špinat i više vitamina C od nekih agruma. 

Potočarka ima brojne zdravstvene prednosti. 

potocarka2

Prema nedavnoj studiji, utvrđeno je da potočarka zaustavlja i smanjuje oksidativni stres, a takođe i pročišćava krv, podstiče apetit i čisti tijelo od toksina. Mnogi ljudi piju sok od potočarke vrlo često, a preporučuje se i ispijanje razređeno sa vodom u razmjeri 1: 5.

stresspan-24584

Preporučena doza je jedna čaša na svakih nekoliko dana, ne više od toga, jer može doći do nuspojava.

potocarka3

Sok od potočarke se može primijeniti lokalno (spolja) u liječenju bilo koje vrste stanja kože i kose. Samo utrljajte sok na zahvaćena područja ili koristite sok u obliku obloge i možete konačno da rešite problem gubitka kose i mnoge kožne probleme.

potocarka5

Za oblogu od potočarke izlomite malo lišća ove biljke i pomiješajte sa alkoholom, a zatim nanesite smjesu na pogođena područja i zamotajte zavojem. Ostavite oblogu par sati, a zatim skinite i isperite područje hladnom vodom.

GOVORILI SU NAM JE DA JE OVO NAJZDRAVIJE VOĆE: Vješto su nam skrivali nešto NAJBITNIJE!

potocarka4

Takođe, sok od potočarke može da zaustavi rast tumora i metastaze, a neki stručnjaci tvrde da ima moć da spriječi brojne kardiovaskularne probleme i zaustavi širenje raka dojke.

potocarka6

Antički grčki liječnik i otac medicine Hipokrat cijenio je ovu biljku i preporučivao ju za liječenje katara pluća, zubobolje, bolesti grla, gušavosti i promuklosti.

Kod starih Grka, Egipćana i Rimljana bila je poznata kao snažno sredstvo za vraćanje energije.

Egipatski faraoni naredili su svojim robovima svakodnevno ispijanje soka od potočarke kako bi održali snagu a time i produktivnost.

potocarka7

Na jelovniku rimskih careva bila je čest gost, jer su vjerovali da će im pomoći u raščišćavanju misli i donošenju važnih odluka.

Perzijski vojnici su prema kraljevom naređenju morali konzumirati potočarku kako bi zadržali zdravlje i snagu za marševe i borbu.

Potočarka u kulinarstvu

Iskoristite bogatstvo koje se krije unutar ove lijepe i nježne biljke i uvrstite ju u svoj jelovnik.  

Možete ju koristiti za pripremu zelenih kašastih sokova, salata i pita.

Odličan je prilog glavnom jelu, a može biti i izvrstan dodatak juhama i varivima ili sendvičima.
potocarka8
Salata od potočarke

Lišće potočarke dobro operite.

Dodajte na kolutove narezan mladi crveni luk te usitnjeni češnjak.

Dodajte sol, papar i nekoliko žlica maslinovog ili bučinog ulja te sok limuna.

Pustite salatu da odstoji sat vremena, nakon čega je spremna za konzumiranje.

U kombinaciji s mekim sirevima (feta, mozzarella, skuta, brie, quark) ova salata može biti izvrstan samostalni lagani obrok, ali i savršen prilog glavnom jelu.

Za pripremu salate potočarka se može kombinirati i s drugim biljkama poput matovilca ili radiča.
potocarka9


Čaj od potočarke

Jednu jušnu žlicu svježe, oprane potočarke sitno narežite i prelijte s 2 dcl kipuće vode.

Poklopite i ostavite da odstoji 15-20 minuta, a zatim procijedite.

Tijekom dana pijte 2-3 šalice ovog čaja.
potocarka10


Sok od potočarke

Jednu šaku svježe potočarke operite i usitnite u sokovniku. Iscijeđenom soku dodajte vodu u omjeru 1:5 (1 dcl soka na 5 dcl vode).

Uzimajte jednu jušnu žlicu ovog soka tri puta dnevno.
 


Juha od potočarke

Sastojci:

2 svežnja potočarke
1/2 kg krumpira
1 l jušnog temeljca (najbolje povrtnog)
sol, mljeveni crni papar, muškatni oraščić (ostali začini po želji i ukusu)

Priprema

Potočarku dobro operite i nasjeckajte. Krumpir ogulite i narežite na sitne kockice.

Sve sastojke dodajte u zdjelu s jušnim temeljcem i pustite da zavri. Kuhajte oko 30 minuta, a pred kraj kuhanja po želji začinite.

Ohlađenu masu možete blenderom usitniti da bi dobili gustu, kremastu juhu.


Napomena

Potočarku je poželjno konzumirati svježu jer se zamrzavanjem i sušenjem gubi veliki dio ljekovitih vrijednosti.

Trudnicama se ne preporučuje konzumiranje ove biljke.

Prekomjerna konzumacija može dovesti do nadraženosti želuca, mokraćnog  kanala i mjehura.

ZA 42 DANA UMIRU ĆELIJE RAKA: Sok čuvenog AUSTRIJANCA izliječio preko 45. 000 LJUDI!

 

Ne propustite