HOROSKOP OTKRIVA PUNO TOGA: Kakav ste ili kakav ćete biti roditelj?

Porodica i zdravlje
HOROSKOP OTKRIVA PUNO TOGA: Kakav ste ili kakav ćete biti roditelj?
Svaki roditelj voli svoje dijete, ali nema svako isti pristup odgoju.

Svaki roditelj voli svoje dijete, ali nema svako isti pristup odgoju.

Tako će Jarac i Djevica inspirisari dijete kritikom, Rakovi pretjerivati sa zaštitom.

Ovan inspiriše dijete

Pripadnici ovog znaka rođeni su vođe s puno energije, a strastveno pristupaju i interesima svoje djece. Znaju kako ih inspirisati i ohrabriti, ali djeca im znaju zamjeriti zbog neosjetljivosti i netaktičnosti. Često govore prije nego što promisle, pa u svađi mogu povrijediti dijete, no ono ipak nikad neće sumnjati u ljubav roditelja koji će se zbog toga jako kajati. Trebaju se potruditi i više kontrolisati svoje reakcije.

Bik je strpljiv i ugađa

Pripadnici ovog znaka uvijek imaju spreman osmijeh i zagrljaj za svoje dijete, a kako imaju dobar smisao za razlučivanje dobrih vrijednosti u životu, djeci su sjajni učitelji. Vrlo su smireni, pa čak i kod dječjih nepodopština ne reaguju burno. Ipak, najveća im je zamjerka to što često previše razmaze djecu. Trebaju naučiti da je i kod roditeljske ljubavi važno biti umjeren, jer će to u suprotnom štetiti djetetovoj budućnosti.

Blizanci su prijatelji

Pripadnici ovog znaka prije svega su zabavni roditelji, s obiljem energije koju mogu pružiti djetetu od mladih dana. Takođe vole ih poticati i da razmišljaju, a obožavaju i razne igre. Dobre komunikacijske vještine i prijateljski pristup njihove su roditeljske vrline.

Rakovi daju ljubav i toplinu

Pripadnici ovog znaka divni su roditelji koji djeci poklanjaju mnogo ljubavi i topline. Zbog toga njihova djeca rijetko imaju problema sa samopouzdanjem ili osjećajem da su usamljeni. U porodičnom životu poštuju tradiciju i istim običajima uče i djecu. Negativna strana im je to što se postavljaju previše zaštitnički, zbog čega se dijete ne uči samostalnosti onoliko koliko bi trebalo.

Lavovi su brižni

Iskreni u svojim osjećajima, Lavovi su entuzijastični roditelji koji se svakim danom vesele onom što je njihovo dijete naučilo ili izvelo. Ipak, niti pred djecom ne mogu sakriti svoje loše raspoloženje i tada im neće pružati pažnju. Lavovi najviše cijene odanost u porodici, velikodušni su i ponosni. S druge strane znaju se osjećati nesigurno, a trebaju pripaziti da to što manje prenose svojoj djeci.

Djevice imaju visoke standarde

Pripadnici ovog znaka su perfekcionisti, a najviše uživaju u učenju djeteta o njegovi odgovornostima i praktičnim stranama života. Budući da su stabilni, djeca znaju da se u njih uvijek mogu pouzdati i pružit će im potrebno vrijeme i pomoć. Negativna strana im je to što i djeci nameću osjećaj da trebaju biti najbolji, a na tom putu se služe s kritikom. Trebali bi pokušati davati više komplimenata djeci.

Vage su dobroćudni roditelji

Pripadnici ovog znaka su veliki mirotvorci, a najviše cijene mir i stabilnost u domu. Važno im je da djeca odrastaju u lijepom i ugodnom raspoloženju, a pritom veliku pažnju obraćaju i na materijalne stvari. Negativna roditeljska strana je što ponekad dopuštaju djeci da njima manipulišu. Pomažu djeci u razvoju vlastitog stila, a trebali bi poraditi na svojoj odlučnosti u roditeljskim odlukama kako bi zadobili njihovo poštovanje.

Škorpia potiče na samostalnost

Pripadnici ovog znaka obično su emocionalan centar svoje porodice, bilo da to sami shvataju ili ne. Imaju snažnu vezu s djecom, a sami doživljavaju djecu kao kompleksna bića koju ponekad ne razumiju. Njihov prirodni interes za znanost i povijest usađuju i djeci, no mana im je što se rijetko otvaraju prema njima. Trebaju pokušati biti otvoreniji u razgovorima s djecom, a ne samo slušati njihove stavove.

Strijelac pristupa humorom

Pripadnici ovog znaka uče djecu koliko je svijet zabavno mjesto, tako da ih potiču na nova iskustva i avanture. Pri tome u njihov život unose humor i optimizam, no ono što im nedostaje je postavljanje jasnih granica u odgoju. Takođe, često pristupaju djeci kao da imaju odgovore na sva životna pitanja te sve najbolje znaju, zbog čega ona neće imati previše poštovanja prema drugim autoritetima osim roditelja, pogotovo u obrazovanju.

Jarac brine oko svega

Pripadnici ovog znaka vrlo naporno rade kako bi priuštili sve što mogu svom djetetu, no činjenica je da se s tim aspektom života i previše opterećuju. Usadiće u svoju djecu moralne vrijednosti i praktična načela života, no pritom neće zaboraviti niti utješiti ili se zabavljati s djecom. Slično kao kod Djevica, njihova mana je perfekcionizam, zbog kojeg će se dijete ponekad osjećati kao da nije dovoljno dobro. Trebaju naučiti biti spontaniji.

Vodolija ohrabruje

Pripadnici ovog znaka od ranog djetinjstva potiču svoju djecu da budu originalni i nezavisni, a često imaju i potpuno nekonvencionalan porodični život. Takvo okruženje zaista omogućuje djeci da razvijaju kreativnost, intelekt i dobro se zabavljaju, no uskraćuje im osjećaj stabilnosti. Takođe, trebaju više razgovarati o svojim osjećajima, a manje filozofirati te trebaju odoljeti nagonu da se povlače od djeteta ako je uzrujano ili tužno.

Ribe su najpovezanije s djecom

Ribe su nevjerojatno predani, brižni i topli roditelji koji se s njima nalaze gotovo na istoj talasnoj dužini. Naučiće ih važnost ostvarivanja snova i ambicija, kao i sticanja prijatelja, no premalo energije polažu u upoznavanje djeteta s negativnom stranom života. Trebaju ponekad pobjeći iz savršenog svijeta svoje porodice kako bi dijete naučili da se nosi sa problemima na koje će naići, pa i biti manje tolerantni, prenosi 24.sata.hr.

Ne propustite