PONOVO SASTANAK: Evo kad bi se Kim i Trump mogli opet sastati

Svijet
PONOVO SASTANAK: Evo kad bi se Kim i Trump mogli opet sastati
.

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je danas da dužnosnici pripremaju sljedeći summit između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, ali je dodao da će se taj sastanak na vrhu najvjerojatnije dogoditi tek nakon listopada.

"Marljivo radimo da bismo osigurali sve uvjete kako bi se na summitu postiglo što je moguće više. Nadamo se da će se summit održati što prije", rekao je Pompeo u razgovoru za 'CBS This Morning'.

"Summit bi se mogao dogoditi u oktobru, ali puno je vjerojatnije da će se ipak održati nakon toga", dodao je Pompeo.

Trump je u lipnju u Singapuru održao svoj prvi summit s Kimom na kojemu je sjevernokorejski čelnik obećao da će raditi na denuklearizaciji Korejskog poluotoka. Sjeverna Koreja u međuvremenu ipak nije pristala na američke zahtjeve da preda popis svih nuklearnih postrojenja i da poduzme korake prema uklanjanju nuklearnog arsenala koji prijeti teritoriju SAD-a.

Pompeo: Kim je pristao na dolazak međunarodnih inspektora u Sjevernu Koreju

"Trebat će neko vrijeme, to je proces. Predsjednik Trump je bio jasan oko toga od samoga početka", rekao je Pompeo. Upitan je li Kim pristao na dolazak međunarodnih inspektora u Sjevernu Koreju, Pompeo je odgovorio potvrdno.

On međutim nije potvrdio da su američki ili bilo koji drugi međunarodni inspektori došli na lokacije nuklearnih postrojenja u Sjevernoj Koreji, ali je naglasio da je provjera ključ bilo kakvog nuklearnog sporazuma.

Ne propustite