Zaboravite na ružne fleke pod pazuhom: Evo kako da se riješite prekomjernog znojenja

Zanimljivosti
Zaboravite na ružne fleke pod pazuhom: Evo kako da se riješite prekomjernog znojenja
.

Bez obzira na sredstva za borbu protiv znoja i neprijatnog mirisa, zna se desiti da nam se zbog stresa, fizičkog napora ili vrućine ispod pazuha pojave mokre fleke i da ne mirišemo baš najbolje.

v

7. Antibakterijski gel za ruke

1

 
Ukoliko se osjećate na znoj, a niste u mogućnosti da se istuširate, pažljivo obrišite pazuh vlažnom maramicom, a zatim nanesite antibakterijski gel za ruke – on ubija bakterije koje izazivaju neprijatan miris.

6. Vodonik peroksid

2
Vodonik peroksid (hidrogen) je antiseptik koji ubija bakterije i pomaže da tokom dana izbjegnete neprijatne mirise. Dodajte jednu kafenu kašičicu vodonik peroksida i pola čaše vode i nanesite ujutro na čistu i suhu kožu pazuha.

 

5. Soda bikarbona

3
Ukoliko želite da koriste samo prirodne preparate, isprobajte kao dezodorans običnu sodu bikarbonu: nanesite je ujutro na malo vlažnu kožu, a zatim obrišite višak.

Ako vas očekuje težak i naporan dan, a uz to je vrućina, manje ćete se znojiti uz pomoć rastvora koji možete sami napraviti:

VRIJEME U KOJE OBAVLJATE VELIKU NUŽDU DOSTA GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU: Potpuno zdrave osobe u ovo vrijeme IDU U WC!
 
♦ 2 supene kašike sode bikarbone
♦ 1 kafena kašičica soli
♦ 1 kafena kašičica šećera
♦ 1 litar vode

Popijte izjutra čašu ovog naputka, a ukoliko vam je teško da sve odjednom ispijete, pijete pomalo tokom dana.

 

4. Hrastova kora

4
Hrastova kora, koja se može kupiti u apoteci, smatra se efikasnim sredstvom protiv prekomjernog znojenja. Možete se poslije tuširanja isprati ispod pazuha čajem od hrastove kore, a isto tako ga možete zamrznuti u posudi za led i kockicama istrljati kožu svakog jutra.

Recept za pripremanje:

♦ 5 kašika kore u prahu
♦ 1 litar vode

Prelijte koru vrućom vodom i kuhajte na slaboj vatri 30 minuta. Pustite da odstoji dva sata, a zatim procjedite.

3. Alunit

5
Ovaj kristal koji potiče iz prirode, predstavlja prirodni antiperspirant. Uopšte nema miris i ne ostavlja tragove na odjeći. Alunit je mineral vulkanskog porijekla, sličan kvarcu.

Ima antiseprička i antibakterijska svojstva, zahvaljujući kojima osvježava i umiruje kožu, a samim tim smanjuje rad znojnih žljezda i uklanja neprijatan miris. Kristal alunita se koristi tako, što se pokvasi i njime pređe ispod pazuha. Ne zatvara pore, a trajaće vam sigurno godinu-dvije.

3. Aluminijum hlorid

Ako se obilno znojite, potražite antiperspirant s visokim procentom aluminijum hlorida, kao što su Dry Dry, Odaban, Maxim, Mum, koji značajno smanjuju znojenje, čak i na vrućini. Mnogi su čuli da jedinjenja aluminijuma mogu da izazovu rak dojke, ali naučna istraživanja su pokazala da uopšte nisu povezani.

1. Botoks

6
Ukoliko vam stalno dosađuju vlažne fleke ispod pazuha, možete se odlučiti za injekciju botulinskog toksina. Njime se može liječiti hiperhidroza – prekomjerno znojenje. Botulotoksin blokira nervne impulse prema znojnim žljezdama, tako da one ne luče znoj. Dejstvo injekcije traje 6-12 mjeseci.

Kada mi je ginekolog otkrio ciste i miome, pila sam ovaj napitak: MOJI PROBLEMI SU NESTALI ZA 4 DANA!

Ne propustite