DVOJICA SRBA ZASADILA OVU VOĆKU, SADA ZARAĐUJU I DO 20.000 EURA: "U ovo vrijedi ulagati"

Region
DVOJICA SRBA ZASADILA OVU VOĆKU, SADA ZARAĐUJU I DO 20.000 EURA: "U ovo vrijedi ulagati"
.

Ako se želite upustiti u biznis uzgajanja koštunjavog voća, onda je jesen idealno vrijeme za sadnju lješnjaka i oraha. 

Njihove plodove vrijedi čekati i nekoliko godina obzirom na to da je zarada po hektaru oko 15.000 do 20.000 eura. 

ljesnjak

Za pristojan život jedne četvoročlane porodice treba oko tri hektara oraha ili lješnjaka. Ulaganja u orah su u startu manja, ali se i duže čeka na pun rod. U Srbiji se orah trenutno gaji na 15.000 hektara površina i proizvede se oko 25.000 tona godišnje.

ljesnjak2

Ova biljka DONOSI NOVAC U VAŠ DOM: Provjereno funkcionira, NABAVITE JE ODMAH!

 - Za lijep život potrebna su vam tri hektara, a ako hoćete da uživate i ne razmišljate, posadite deset. Za sadnice po hektaru treba oko hiljadu eura i više nema nekih dodatnih investicija. Najpopularnija sorta je čendler. Navodnjavanje može da bude i ručno jer se rijetko sadi, a ozbiljnije ubiranje roda kreće od sedme godine - izjavio je Stevan Savić, poljoprivrednik i vlasnik rasadnika oraha iz sela Lazarevac. 

Pun rod očekuje se poslije desete godine, kada se po hektaru, gdje obično ima oko 300 stabala, može zaraditi i 20.000 eura, a vijek eksploatacije jednog stabla je čak šezdeset godina.

ljesnjak3

ljesnjak8

S druge strane, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u Srbiji je registrovano oko 1.200 hektara, prinos iznosi u jednoj godini više od 5.000 tona, što pokriva jednu do dvije desetine potreba za ovom voćkom na  tržištu. Za jedan hektar zasada pod leskom potrebno je od 5.000 do 8.000 eura ulaganja, za vraćanje uloženog čeka se sedam godina. Po hektaru može da se zaradi i 15.000 eura.

ljesnjak4

U cijenu ulaganja ulazi nabavka sadnica, kopanje bunara tamo gdje ga nema i navodnjavanje parcele. Najčešće u Srbiji gajimo vrste Corylus maxima, koja počinje da rađa nakon dvije do tri godine. Nakon četiri godine postaju komercijalno produktivne, a vrhunac rađanja dostižu između 10 i 15 godina starosti. U prosjeku drvo daje od tri do četiri, a maksimalno 11 kilograma lješnjaka - izjavio je "Blicu" proizvođač lješnjaka Sava Novaković iz Šida. 

ljesnjak5

ljesnjak6

Međutim, ako poljoprivrednik ne želi da pozajmljuje mehanizaciju, morat će da uloži i još 4.000 eura za usisivač, 7.000 za sušač, polovni vinogradarski traktor košta još oko 2.500 eura, a frezer oko 500 eura.

ljesnjak7

Idealna klima i dosta zapuštenih parcela odlični su početni uslovi za proizvodnju lješnjaka i oraha u Srbiji.

OVA BILJKA JE DAR OD BOGA: Od hektara zemlje možete zaraditi i do 12.000 eura, a osim zarade je RIZNICA ZDRAVLJA

 

 

Ne propustite