Tokić: Pokrenut ćemo inicijativu o promjeni atributa 'srpski' za RS

Aktuelno
Tokić: Pokrenut ćemo inicijativu o promjeni atributa 'srpski' za RS
.

Nosilac liste Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine Sejfudin Tokić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da će u okviru njihove buduće aktivnosti u parlamentu BiH biti pokrenuta inicijativa o promjeni atributa "srpski" za manji bh. entitet.

Podsjetio je na odluku Ustavnog suda, donesenu 2004. godine nakon što je on podnio inicijativu, da se atributi za 13 opština i gradova ukinu.

Po njegovim riječima, ta odluka je donesena na bazi Evropske konvencije o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, sa obavezom da se ni na jednom mjestu koje pripada državi BiH ne može ni jedan građanin osjećati diskriminiranim.

- Ubijeđen sam da ćemo tu odluku u jednoj pravnoj, političkoj borbi uspjeti obezbijediti i osloboditi državu BiH tog rogobatnog, nepripadajućeg, diskriminirajućeg naziva, u skladu sa međunarodnim konvencijama i obavezama - kazao je Tokić.   

Nosilac liste za Parlament Federacije BiH Namir Zuka, penzinisani brigadir OSBiH, je kazao da dolazi iz časne službe gdje je proveo 30 godina, te da njegovo dalje opredjeljenje da se nastavi baviti ovom državom jeste da političkim djelovanjem da svoj doprinos na način kakav je davao prije 25 godina kao najmlađi komandant Armije RBiH.

- Moja odanost prema državi je i dalje jača nego bilo kakav drugi angažman koji bi u ovom momentu mogao da radim - kazao je Zuka.

Nosilac liste za Skupštinu Kantona Sarajevo Samir Petrović, dobitnik priznanja "Zlatni ljiljan", je poručio da će vratiti dostojanstvo svim braniocima BiH i grada Sarajeva i obezbijediti sigurnu egzistenciju za njih i njihove porodice, ili mogućnost da sopstvenim radom to sami sebi obezbijede.

Ne propustite