Novi udarac za Angeku Merkel: Njen kandidat poražen u stranačkim izborima

Svijet
Novi udarac za Angeku Merkel: Njen kandidat poražen u stranačkim izborima
.

Zastupnici Unije CDU/CSU izabrali su za predsjednika svog zastupničkog kluba Ralpha Brinkhausa, što se smatra velikim udarcem za vodstvo Unije te prije svega za kancelarku Angelu Merkel, čiji je bliski suradnik i dugogodišnji predsjednik demokršćanskog zastupničkog kluba Volker Kauder izgubio od široj javnosti potpuno nepoznatog Brinkhausa.

"Ovo je demokracija i u demokraciji ima i poraza. Tu se nema što uljepšavati", rekla je njemačka kancelarka nakon što je njezin kandidat Volker Kader (Kršćansko-demokratska unija CDU) poražen u izboru za predsjednika Zastupničkog kluba Unije.

Markel je novoizabranom predsjedniku zastupničkog kluba zajamčila "punu podršku" u daljnjem radu.

Izbor Kaudera su preporučili i čelnici Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja s CDU-om na saveznoj razini tvori Uniju CDU/CSU i zajednički zastupnički klub u Bundestagu.

Poraz Volkera Kaudera komentatori i oporba ocjenjuje kao početak kraje ere kancelarke Merkel i simbol nezadovoljstva i samog zastupničkog kluba Unije dosadašnjim radom nove koalicijske vlade pod njezinim vodstvom.

Merkel je u ponedjeljak, obraćajući se demokršćanskom zastupničkom klubu, priznala greške u radu vlade.

"Koalicija se posljednjih mjeseci previše bavila vlastitim problemima", rekla je Merkel osvrćući se na brojne sukobe unutar koalicijske vlade, javlja Hina.

Predsjednik zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Thomas Oppermann okarakterizirao je poraz Kaudera kao "ustanak protiv Angele Merkel", a šef oporbene Liberalne stranke Njemačke (FDP) Christian Lindner zatražio je od Merkel izglasavanje povjerenja u Bundestagu.

"I drugi kancelari su koristili tu mogućnost kao signal podrške ili odbijanja svoje politike", rekao je Lindner.

Desno orijentirana, populistička Alternativa za Njemačku (AfD) na poraz Kaudera gleda kao na nagovještaj pada kancelarke Merkel.

Njemački mediji unutarstranački poraz Angele Merkel vide kao početak kraja njezine vladavine i preporučuju joj povlačenje.

"Angela Merkel nije prva kancelarka koja se kroz dugotrajnu vladavinu odmakla od građana, ali bi trebala biti prva koja bi trebala odustati prije nego što bude kasno“, zaključuje utjecajni dnevnik Bild.

Ne propustite