Puigdemont želi da Evropa posreduje u okončanju spora s Madridom

Svijet
Puigdemont želi da Evropa posreduje u okončanju spora s Madridom
.

Bivši predsjednik španske regije Katalonije u egzilu želi da Evropa posreduje u okončanju spora s Madridom, izjavio je on u utorak za AFP.

U knjizi o krizi koja ga je prinudila da bježi pred španskom potjernicom, Carlos Puigdemont  sugerira da bi predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk bio idealna osoba za taj zadatak.

Govoreći za AFP nakon promocije knjige u belgijskoj prijestolnici Bruxellesu, Puigdemont je, međutim, priznao da nije raspravljao o toj ideji s bivšim poljskim čelnikom.

- Naveo sam ga jednostavno zbog značaja njegove uloge, njegove velike neutralnosti, kao jednu od mogućnosti, ne jedinu - kazao je separatistički čelnik, javlja Fena.

Zvaničnici bliski Tusku nisu odgovarali na zahtjev za komentarom.

Tusk je kritikovao upotrebu sile u suprotstavljanju prošlogodišnjem zabranjenom katalonskom referendumu, ali je kazao da je Madrid njegov jedini sagovornik. 

Evropska komisija, izvršni organ EU, uvijek je opisivala krizu kao unutrašnju stvar Španije koju ona mora riješiti sa svojom regijom.

Puigdemontova bivša katalonska adminstracija provela je glasanje o nezavisnosti uprkos zabrani španskog suda i odlučnoj policijskoj operaciji.

On i neke od njegovih kolega zatražili su utočište u Belgiji a nova katalonska vlada pokrenula je provizorni dijalog sa španskim vlastima.

U svojoj knjizi - "Katalonska kriza: prilika za Evropu" - i u svojim intervjuima, Puigdemont je pozivao na "nezavisno međunarodno posredovanje".

On tvrdi da će njegov prioritet biti pregovori sa Španijom koji bi doveli do ""priznatog referenduma", ali naglašava da je oktobarsko glasanje bilo legitimno.

Puigdemont se još suočava s hapšenjem u Španiji i kaznom zatvora do 25 godina ukoliko bude osuđen za pobunu. On živi u vili u mjestu Waterloo u blizini Bruxellesa.

- Ne razmišljam o svojoj budućoj ulozi u tome. Samo želim da se vratim normalnom životu i da živim što je slobodnije moguće -insistira Puigdemont u svojoj knjizi.

Ne propustite