"TEŽE JE ODGAJATI MUŠKU DJECU": Neuropsiholog otkrio brutalnu istinu i UPOZORIO SVE RODITELJE!

Praktična žena
"TEŽE JE ODGAJATI MUŠKU DJECU": Neuropsiholog otkrio brutalnu istinu i UPOZORIO SVE RODITELJE!
.

Iako živimo u 21. vijeku, vjerovanje da mušku djecu treba od malena vaspitavati čvršće i dalje je duboko ukorijenjeno. 

Nedavna studija otkrila je da dječaci, u prvim godinama života treba da budu tretirani sa više nježnosti i saosjećenja nego što je potrebno djevojčicama. 

child3

Čuveni neuropsiholog Alan Šor predstavio je novije istraživanje koje dokazuje da se desna hemisfera mozga sporije razvija kod dječaka nego kod djevojčica. Šta to znači? Pa, najprostije rečeno, dečaci su manje osjetljivi na zvuke i na osobe koje ih okružuju, što ih može učiniti zahtjevnijim i "težim". Za njih je teže da tolerišu stres i manje su otporni na neuropsihijatrijske poremećaje, kao što je poremećaj pažnje, autizam, koji se manifestuju u ranom djetinjstvu.

child

Stoga, dječaci koji imaju strožije majke, koji su odmalena vaspitavani čvrstom rukom, bez mnogo emocija, postaju anksiozniji, što onda utječe na formiranje neuronskih veza u mozgu, odgovornih za samokontrolu i socijalizaciju. 

Lijek za to je nježna, čvrsta veza sina sa majkom, zasnovana na razumijevanju, ispunjavanju djetetovih potreba za ljubavlju i blizinom.

child2

Četiri savjeta Alana Šora roditeljima:

1. Ne razdvajajte sinove od majki po rođenju

baby-reflexology

UPOZORENJE PSIHOLOGA: "Ako djetetu dopustite ovih 6 ponašanja, oni će vas nastaviti gaziti dok sasvim ne izgubite autoritet"

Razdvajanje od majke odmah nakon porođaja uzrokuje ogroman stres kod sve djece, ali za dječake je to naročito važno jer se kod njih primjećuje nagli rast hormona stresa (kortizol). Ako duže budu razvojeni od majke, pa se visok nivo stresa održi neko vrijeme, to može imati ozbiljan utjecaj na razvoj mozga i na zdravlje djeteta.

2. Provedite sa svojim sinom cijelo porodiljsko odsustvo

baby

Ili najmanje do prvog rođendana. U ovom periodu su najranjiviji.

3. Ne budite strogi prema njima

1409097974000-pregnant

Posebno ne u prvoj godini života. Izbjegavajte stres, pristupajte im sa strpljenjem, jer oni veoma dobro primjećuju negativne emocije. Ne branite im da plaču i nemojte ih zbog toga posramljivati. Ne ostavljajte ih same kada su uplakani, makar sami bili krivi zbog toga. Oni tada pate i potrebna im je potvrda da su vrijedni ljubavi. Često ih grlite, mazite, ljubite.

4. Na male dječake posebno negativan utjecaj mogu imati spoljni toksini

10594960-baby-1266116-960-720-1485775309-650-080187ed91-1486019468

Kod njih oni mogu napraviti ozbiljan problem upravo u razvoju desne hemisfere. Iako možda djeluje kao paranoja, ali moramo uvek biti oprezni sa svime što okružuje našu djecu.

POGLEDAJTE CRTEŽ SVOJE DJECE I POTRAŽITE OVAJ DETALJ: Ako ga nađete, dijete vam je IZUZETNO NADARENO!

 

Ne propustite