Iako je prekršila Ustav, Vjerica Radeta neće biti smijenjena

Region
Iako je prekršila Ustav, Vjerica Radeta neće biti smijenjena
.

Potpredsjednica Skupštine Srbije i poslanica SRS Vjerica Radeta će, po svoj prilici, i dalje biti na tim funkcijama, uprkos sramnom tvitu o smrti predsjednice Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidže Mehmetović.

Deseto vanredno zasedanje parlamenta u 11. sazivu počelo je u petak, na zahtjev 157 narodnih poslanika. Volja većine, međutim, izostala je kada je trebalo da se sazove vanredna sjednica za smjenu Radete, a izgleda da je neće biti ni u toku redovnog zasjedanja koje bi trebalo da počne 1. oktobra. Sada je, prema propisima, potrebna podrška 126 poslanika prvo da to postane tačka dnevnog reda, a onda i da za njeno razrješenje glasa isti broj narodnih tribuna. Praktično, to znači da će Radeta biti poslanik sve dok za njenu smjenu ne glasaju prevashodno poslanici Srpske napredne stranke, kojih ima 104.

Inicijativu o Radetinoj smjeni podnijela je Demokratska stranka, uz podršku 60 poslanika i poslanica. Iako su tvit osudili predsjednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić, ali i predsjednica Skupštine i funkcionerka SNS Maja Gojković, u poslaničkom klubu naprednjaka Radetina smjena nije tema. Vješto su izbjegavali pitanja "Blica" i prebacali loptu u svoje dvorište. Nijedan od poslanika za ovaj medij nije potvrdio će se smijeniti Vjerica Radeta.

Podsjetimo, Radeta je krajem jula na vijest o smrti Hatidže Mehmedović napisala sraman tvit: "Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?!". Inicijativu za smenu su, uz DS, potpisali i poslanici LDP, LSV, SDA Sandžaka, DJB, SDS, Narodne stranke i Kluba samostalnih poslanika. Iz vladajuće koalicije, inicijativu su podržali poslanici SDPS Rasima Ljajića i Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića.

U obrazloženju piše da je Radeta govorom mržnje prekršila Ustav.

Ne propustite