ALARMANTNO UPOZORENJE METEOROLOGA: Olujni vjetar, kiša postepeno će prelaziti u susnježicu i snijeg

Aktuelno
ALARMANTNO UPOZORENJE METEOROLOGA: Olujni vjetar, kiša postepeno će prelaziti u susnježicu i snijeg
.

Prelazak iz ljeta u jesen, kako drugo nego naglo, navode Bosnia Storm Chasers, prva bh. zajednica lovaca na oluje.

U svega 24 sata uzrokovat će izrazito brze i žestoke promjene vremena na teritoriji Bosne i Hercegovine, stoji na stranici zajednice.

trebinje-kisa

U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak prijepodne prognozira se prodor hladne zračne mase u sklopu naoblačenja koje je praćeno kišom, a na planinama iznad 1.800 metara prognozira se da će prodor hladne zračne mase spustiti snježnu granicu pa će kiša postepeno prelaziti u susnježicu i snijeg.

Padavine najprije zahvataju zapadna i sjeverozapadna područja, no kako se fronta brzo premješta preko naših krajeva, do sredine dana oblačnost i padavine se šire na veći dio naše zemlje.

gusta-magla111

Pred dolazak fronte, najviše dnevne temperature izuzev sjevernih područja zemlje kretat će se između 20 i 25 stepeni, a prolaskom fronte poslijepodne slijedi značajniji pad temperature zraka za oko 10 do 15 stepeni.

U utorak će uslijed jačanja anticiklone sa sjeverozapada kontinenta, vremenske prilike se djelomično stabiliziraju pa se očekuje umjereno oblačno, većinom suho i izrazito hladno vrijeme.

kisa

Očekuje se i razmjerno vjetrovit dan pri čemu vjetar je umjeren do jak, sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini umjerena do jaka, na momente i olujna bura i tramontana. Jutarnja temperatura prognozira se od 4 do 10, na jugu od 10 do 14, dok se najviše dnevne prognoziraju od 12 do 18, a na jugu Hercegovine do 21 stepeni Celzijusa.

Detaljnije pogledajte na ovom linku:

OSTANITE U KUĆAMA, STIŽE VELIKO NEVRIJEME: Padaju temperature, ali ovoga se svi najviše boje

Ne propustite