AKO STE PRIMIJETILI PROMJENU NA NOKTIMA, MOŽDA IMATE OVU BOLEST: Hitno posjetite ljekara!

Porodica i zdravlje
AKO STE PRIMIJETILI PROMJENU NA NOKTIMA, MOŽDA IMATE OVU BOLEST: Hitno posjetite ljekara!
.

Treba znati da nokti oslikavaju zdravlje cijelog organizma, pa i najmanja promjena na površini noktiju može da bude pouzdan znak da se u organizmu nešto dešava

Ona naglašava da su ovo samo pokazatelji zbog kojih bi bilo dobro da posjetite ljekara. Pored konkretnih indikacija i opisa promjena koje sami možete da uočite, doktorica dermatovenerolog iz Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu ukazuje i na potrebu da raznovrsnom ishranom obezbijedite dovoljan unos kvalitetnih bjelančevina i obilje svježeg voća i povrća, ali i na kvalitetnu njegu noktiju.

nokti6

"Nokte uvijek zaštitite. Svaki put kada ruke dugo držite u vodi i kada koristite sredstva za čišćenje, koristite gumene rukavice. Voda i jaki sapuni isušuju kožu i nokte, koji postaju krhki i lomljivi. Ako često perete ruke, izaberite sapun neutralne pH vrijednosti. Poslije pranja, ruke dobro obrišite jer voda koja ostane na površini isušuje kožu. Nokte i zanoktice ne treba da grickate jer se tako može oštetiti okolno tkivo. I najmanja povreda pored nokta potencijalno je opasna jer je ta regija svakodnevno izložena bakterijama koje mogu da izazovu infekciju. Kremu za ruke obavezno utrljajte i u nokte, jer se na taj način osigurava vlažnost, a idealno je da hidratantnu kremu za ruke i nokte namažete poslije svakog pranja, a obavezno prije spavanja."

nokat1

OBRATITE PAŽNJU NA OVE ZNAKOVE:

* Blagim pritiskom na nokat koža ispod nokta treba da pobijeli, a čim pritisak popusti, ponovo postaje rozikasta. Izostanak takvog efekta ukazuje na malokrvnost.

* Bijele pruge ili bijele tačke ispod noktiju ukazuju na nedostatak minerala, prije svega cinka i magnezijuma.

* Krti, lomljivi nokti često su znak da postoje problemi sa štitnom žlijezdom.

nokti

* Ako na noktima primijetite sitne, male rupice grozdasto raspoređene, postoji mogućnost da se radi o psorijazi.

* Ponekad se dešava da nokat potamni. Ako ste sigurni da niste imali nikakvu fizičku povredu, obavezno se obratite svom ljekaru jer takva promjena može da bude i melanom nokta.

* Savijanje noktiju nagore često je znak nedostatka željeza.

* Batičasti izgled prstiju i noktiju povezan je sa različitim plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima.

nokat

.

nokti4

NJEMAČKI DOKTOR OTKRIO NAJBOLJI LIJEK ZA GASTRITIS: Ova smjesa čini čuda!

(Novi.ba/Žena.blic)

Ne propustite