Ako slučajno ovo vidite, ne dirajte! STRAH I PANIKA LJUDI: Jedna od najotrovnijih životinja pojavila se u Jadranu

Aktuelno
Ako slučajno ovo vidite, ne dirajte! STRAH I PANIKA LJUDI: Jedna od najotrovnijih životinja pojavila se u Jadranu
.

Portugalska galija, odnosno portugalska lađica koja spada u skupinu žarnjaka, ali zapravo nije meduza, jedna je od najotrovnijih životinja na svijetu. Živi na površini mora, doseže veličinu od 28 do 30 centimetara, čovjeku može dodirom nanositi strašnu bol, a može dovesti i do srčanog udara i nestanka, piše Glas Istre.

v

Nedavno je u talijanskim medijima odjeknula vijest da se pojavila na obalama regije Puglia, između gradova Pescare i Barija.

v1

Lijepo izgleda pa privlači ljude. Ali jako je opasna

v4

Opasna portugalska lađica, znanstvenog imena Physalia physalis, tropska je morska vrsta koja, dakle, može odnositi živote, zbog čega su stručnjaci odmah upozorili ljude da se udalje čim je vide. Problem je što je izuzetno atraktivna te odmah privlači ljude, pogotovo najmlađe kupače.

v5

Unatrag nekoliko godina u Italiji je zabilježen i slučaj  u kome nije preživjela žene koja je dirala portugalsku galiju.

v6

Dosad ta je životinja uočena i duž španjolske obale, na poznatoj Costa del Sol, u vodama grada Malage, u Francuskoj, a sada, eto, i na istočnim obalama Italije. Iako je riječ o još uvijek premalo poznatoj vrsti, činjenica je da je unijela određen nemir i među žitelje, turiste, ali i među stručnjake koji ističu da se u zadnjem desetljeću njeno pojavljivanje udeseterostručilo. Pripisuje se to globalnom zatopljenju, pa shodno tome i zagrijavanju mora zbog čega se tropske vrste pomiču prema sjeveru, ali i balastnim vodama koje izbacuju veliki brodovi, a s kojima dolaze i te razne tropske i uglavnom invazivne vrste. 

SRBIJANSKI POLITIČAR BRUTALNO IZVRIJEĐAO ANU BRNABIĆ, VUČIĆ BIJESAN: "Zamislite da ovo neko kaže bilo čijoj kćeri"

cc

Ovo je šokiralo region: Znate li ko je Beograđanin sa slike koji udara mrtvu ženu u Bijeljini?

Ne propustite