Crnadak: Veoma je važno da je Lavrov posjetio Republiku Srpsku

Aktuelno
Crnadak: Veoma je važno da je Lavrov posjetio Republiku Srpsku
.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov u petak je bio u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, a povodom toga se oglasio ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, te utvrdio da je posjeta bila veoma uspješna.

"Najvažnije poruke koje smo čuli bile su da Rusija čvrsto podržava Dejtonski sporazum, da se stvari u BiH mogu mijenjati isključivo dogovorom dva entiteta i tri naroda i uvjeren sam da su ove poruke prihvatljive za svakoga u BiH.

Veoma je važno što je ministar Lavrov posjetio Republiku Srpsku i što je jasno poručio da se Rusija neće miješati u izbore, te da nema svoje favorite među partijama i pojedincima u Republici Srpskoj i BiH.", kazao je Crnadak u svom saopćenju te dodao:

"Jučerašnje izjave Milorada Dodika i sramno izvještavanje RTRS-a i drugih medija koje on kontroliše rezultat su činjenice da Dodik nije uspio da ovu posjetu iskoristi za svoju predizbornu kampanju.

Ministar Lavrov je pokazao diplomatsku veličinu izbalansiranim i otvorenim nastupom, kao i izražavanjem interesovanja za slučaj „David Dragičević“, koji je najvažnije pitanje trenutno u Republici Srpskoj.

Bez obzira na negativne stavove predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, nastaviću da pomažem internacionalizaciji ovog slučaja u narednom periodu, jer vjerujem da se tako doprinosi njegovom rješavanju“, izjavio je ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

Ne propustite