NJEMAČKA VLADA: Brexit će imati mali uticaj na tržište rada

Svijet
NJEMAČKA VLADA: Brexit će imati mali uticaj na tržište rada
.

Njemačka Vlada očekuje da će eventualni izlazak Velike Britanije iz evropskog bloka bez ikakvog dogovora sa EU imati relativno mali uticaj na tržište rada te zemlje.

U decembru prošle godine oko 41.000 britanskih državljana bilo zaposleno u Njemačkoj i da je taj broj neznačajan za tržište rada, piše njemački magazin "Špigl".

Berlinj e odbacio plan britanskog premijera Tereze Mej da nakon Bregzita održi slobodno kretanje roba između EU i Britanije, a da pri tome ukine slobodno kretanje ljudi. Za ovu informaciju list se poziva na odgovor na zahtjev za informaciju od opozicione stranke Zelenih.

Na samitu EU održanom u četvrtak u Austriji, lideri evropskog bloka odbacili su plan Mejove za izlazak iz članstva, navodeći da ona mora da iznese osnovu za trgovinske i carinske sporazume za granicu Britanije sa Irskom.

Mejova je jučer naglasila da su razgovori o Bregzitu sa EU u pat poziciji i od evropskog bloka je zatražila da iznese sopstvene planove.

"Tokom procesa, prema EU sam imala samo poštovanje i Britanija očekuje isti tretman. Dobri odnosi na kraju ovog procesa zavisit će od toga "- naglasila je Mejova u svom televizijskom obraćanju.

Zamjenik njemačkog ministra spoljnih poslova Mihael Rot istakao je da se preostale članice EU često sastaju i da pokušavaju da dođu do razumnih odluka te da su to pregovori i pokazali.

"Prenos krivice na EU je više nego nepoštena. Ne možemo riješiti probleme koji se pojavljuju na ostrvu zbog Bregzita" - istakao je Rot, misleći pri tom na Britaniju.

Ne propustite