SIPA oduzela dokumentaciju iz Ministarstva odbrane BiH, budžet oštećen za više od 6 miliona KM

Aktuelno
SIPA oduzela dokumentaciju iz Ministarstva odbrane BiH, budžet oštećen za više od 6 miliona KM
.

Prema naredbi Suda BiH, pripadnici SIPA-e privremeno su oduzeli originalnu dokumentaciju koja se odnosi na prodaju i isporuku viškova naoružanja i municije jednoj firmi iz Hrvatske.

Radi se o ugovorima koje su Federalno Ministarstvo odbrane i Republička direkcija za proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme sklopili sa firmom iz Hrvatske tokom 2003. i 2004. godine, dok je anekse na pomenute ugovore sklapalo Ministarstvo odbrane BiH.

Sumnja se da su od 22.03.2010. godine do 22.10.2010. godine, bez saglasnosti Predsedništva BiH, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije koja su zaključena tokom 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava odbrane i jednog preduzeća iz Hrvatske.

"Osumnjičeni je izmijenio bitne elemente osnovnih ugovora, tako što je istim smanjivao velike količine naoružanja i municije koje je teže prodati na tržištu, a istovremeno uvećao određene količine naoružanja i pretežno municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu. Sve je urađeno u cilju kako bi udovoljio zahtevima preduzeća iz Hrvatske, te je navedenim radnjama oštetio budžet institucija BiH za oko 6.297.580 KM", saopšteno je iz SIPA.

Danas je Sudu i Tužilaštvu BiH dostavljen izveštaj o preduzetim mjerama i radnjama.

Ne propustite