Trumpova intervencija spustila cijene nafte

Svijet
Trumpova intervencija spustila cijene nafte
.

Cijene nafte pale su u četvrtak na londonskom tržištu na 79 dolara nakon što je američki predsjednik Donald Trump pozvao Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da “odmah nešto poduzme da cijene padnu!” uoči sastanka u Alžiru ovoga vikenda.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 40 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 79 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po nepromijenjenoj cijeni od 71,12 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,27 dolara.

Jučer je cijene nafte u SAD-u potaknuo pad zaliha nafte u prošloj sedmice za 2,1 miliona barela, prema izvješću vlade u Washingtonu. Smanjene su i zalihe benzina, za 1,7 milijuna barela, signalizirajući neuobičajeno snažnu potražnju na kraju sezone vožnje, prenosi Hina.

Tržište je proteklih dana fokusirano na opskrbu u očekivanju američkih sankcija iranskom naftnom sektoru, koje bi trebale stupiti na snagu početkom novembra. U takvom su okruženju proizvođači izloženi pritisku da povećaju opskrbu.

Danas se verbalno intervenirao i američki predsjednik Donald Trump, poručujući OPEC-u putem Twittera da “odmah nešto poduzme da cijene padnu!”. ” “Štitimo zemlje na Bliskom istoku, bez nas ne bi bile dugo sigurne, a usprkos tome stalno podižu cijene nafte! Zapamtit ćemo to”, poručio je Trump.

 

Ne propustite