BiH protiv nuklearnog otpada u graničnom pojasu sa Hrvatskom

Aktuelno
BiH protiv nuklearnog otpada u graničnom pojasu sa Hrvatskom
.

Delegacija Bosne i Hercegovine sastavljena od predstavnika Ministarstva inostranih poslova Bosne i Hercegovine i Državne regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost Bosne i Hercegovine (DRARNS) učestvuje na 62. Generalnoj konferenciji Međunarodne Agencije za Atomsku Energiju (IAEA) u Beču.

U obraćanju predstavnicima država članica, kao i velikom broju predstavnika UN i drugih međunarodnih organizacija u okviru trećeg dana zasjedanja u ime Bosne i Hercegovine Zoran Tešanović, zamjenika direktora DRARNS, istakao je veliku zahvalnost IAEA-i za podršku BiH u opremi i obuci kadrova.

Posebno je značajnom ocjenjena pomoć u oblasti medicine, ali i podrška veterinarskim laboratorijama u Banjaluci i Sarajevu, prenosi Anadolija. 

Istaknuto je bh. protivljenje izgradnji skladišta i odlagališta u neposrednoj blizini granice s Hrvatskom, zbog opasnosti i negativnog utjecaja na životnu sredinu.

U zaključku je izraženo očekivanje da će ukupna saradnja Bosne i Hercegovine i IAEA u sljedećem periodu biti nastavljena, ali i intenzivirana na obostranu korist.

 

Ne propustite