SAVJETI ZA NAJBOLJU DOMAĆU TURŠIJU: Bez ovoga vam neće uspjeti!

Praktična žena
SAVJETI ZA NAJBOLJU DOMAĆU TURŠIJU:  Bez ovoga vam neće uspjeti!
.

Ljubitelji dobre, zdrave i kvalitetne hrane znaju koliko je važno spremiti domaću zimnicu. 

Ipak, žene koje nemaju iskustva sa pripremom turšije i nemaju baku ili mamu koje mogu da pitaju za savjet, treba da pročitaju najvažnije sajvete, bez kojih vam zimnica neće dobro uspjeti.

tursija
 

1. Birajte zrele plodove

Možda najvažniji savjet jeste da za zimnicu birate zrele i zdrave plodove, koji nisu ni na koji način oštećeni.

paprike1

 

2. Čistoća je izuzetno važna


Drugo pravilo kojeg je jako važno da se pridržavate odnosi se na čistoću, kako samih namirnica tako i pribora koji se koristi pri pripremi i skladištenju. Sterilizovani pribor i posude osigurat će vam dugotrajnost i kvalitet pripremljene zimnice.

zimnica1

3. Počnite od jednostavnih recepata

Ako ste totalni početnik, najbolje je da krenete s manje zahtevnim receptima, odnosno pripremom onih jela s kojima je mogućnost da pogrešite minimalna.

zimnica

4. Pazite na konzervisanje


Ako želite uvijek i u svakom trenutku da budete sigurni da znate šta jedete, koristite prirodne konzervanse, među kojima je odličan izbor bosiljak. Ova biljka služi konzervans jer sadrži linalol, cineol i druge antiseptičke sastojke koji uništavaju štetne bakterije u hrani i spriječavaju njihov rast. Uz bosiljak, prirodni konzervansi su crna slačica i ren, koji se uz šećer, so, sirće ili alkohol dodaju hrani kako bi se spriječilo kvarenje.

5. Čuvanje zimnice

Napunjene tegle stavite na suho i tamno mjesto, a idealno bi bilo da je temperatura prostora u kojem ih čuvate stalno 10 stepeni. Pre nego što se bacite u akciju, dobro je znati da se sve voće i povrće ne priprema na isti način, nego ima neke svoje zakonitosti kojih se valja držati.

Tako, na primjer, mrkvu, celer, cveklu i ostalo slično povrće za zimnicu sjecite na kockice, kriške ili štapiće jednake veličine kako bi se ravnomerno ukiselilo. Ako kiselite pečurke, pre samog postupka obrišite ih vlažnom krpom, a paprike pre kiseljenja izbockajte čačkalicom.

mrkva


6. Dodavanje sirćeta

Kada dodajete sirće, pazite da prekriva povrće barem dva centimetra, odnosno da povrće ne izviruje. Za kraj svakako treba napomenuti da ukiseljeno povrće nutritivno ne odudara puno od svježeg, a slično je i s energetskom vrijednošću - uprkos šećeru i sirćetu, domaća zimnica ima nisku kalorijsku vrijednost.

 

Ne propustite