Dobre vijesti iz Barselone: Mali Dušan je stigao u bolnicu, stabilno je i u ponedjeljak kreće sa terapijom

Region
Dobre vijesti iz Barselone: Mali Dušan je stigao u bolnicu, stabilno je i u ponedjeljak kreće sa terapijom
.

Dušan Todorović (4), koji boluje od agresivnog tumora je stabilno i sutra bi trebalo da krene sa terapijom, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

 d1
Ministar je podsjetio da je Dušan sinoć u pratnji predstavnika naše ambasade stigao u Barselonu na liječenje, kao i da su mu tokom dana urađene pojedine analize, a da ga svakog sata ljekari iz Španije informišu o Dušanovom stanju.

d3

- Ja bih sve zamolio da razmišljamo pozitivno i razmišljamo u pravcu da Dušanu i svima onima koji imaju sličan problem bude bolje, i da ih ne opterećujemo drugim stvarima, zloupotrebljavamo...

d7

Ko god može neka pomogne, a ko ne može, nemoj samo da odmaže - rekao je Lončar.

Podvukao je da je država, sa suficitom u budžetu, u mogućnosti da pomogne oboljeloj djeci za liječenje rijetkih bolesti u inostranstvu i iznio podatak da je prošle godine 614 mališana otišlo u inostranstvo na liječenje.

- Samo da podsjetim da 2012. kada nije postojao Budžetski fond za liječenje pacijenata u inostranstvo, preko Republičkog fond za zdravstveno osiguranje otišlo 45. djece, a 2010. njih 40. Prošle godine, 614 mališana je otišlo samo preko RFZO na liječenje - ukazao je Lončar.

Dodao je da se država nije zadovoljila što se povećava broj djece koji su u inostranstvo na liječenje otišli preko RFZO, nego je da bi spasila što više života osnovala i Budžetski fond za liječenje pacijenata u inostranstvo.

On je ponovio da će država sutra, odlukom Vlade i predsjednika Srbije, na račun humanitarne organizacije uplatiti 250.000 eura za liječenje petoro djece.

Kako se nešto prvo ne bi saznalo na društvenim mrežama, ministar je zamolio roditelje čija su djeca oboljela od rijetkih bolesti, da prvo podnesu zahtjev Budžetskom fondu za liječenje pacijenata u inostranstvu.

- Istog dana vas zovemo da donesete dokumentaciju, da sjednemo i pozovemo stručnjaka koji se bavi time i da riješimo vaš problem. Niste čuli da nekome nije pomognuto jer u Budžetskom fondu nema novca. U Fondu ima novca, samo podnesite zahtjev da bi vam pomogli - rekao je Lončar.

 

Ne propustite