OTKRIVENA TAJNA: Kora vam se više nikada neće ZALIJEPITI ZA TEPSIJU uz ovaj 'mali' trik ISKUSNIH DOMAĆICA!
Baš ste sve lijepo spremili za kolač, i onda scena od koje svi strepe. Baš kad ste fino ispekli koru shvatili ste da je ona zalijepljena za pleh, i sav vaš trud je uništen.
![]()
Naravno uvijek je opcija da upotrebite pek papir koji je i najbolje rješenje, ali problem nastaje kada trebamo koristiti okrugle kalupe i tepsije, pa sječenje prave veličine predstavka pravi pothvat koji nam oduzima previše vremena.
![]()
Uz ovaj mali recept iskusnih domaćica to van više neće biti problem, jer uz domaći premaz za tepsije kora se više nikada neće zalijepiti, a potrebno vam je samo nekoliko sekundi da njime premažete sud.
![]()
Sastojci za premaz:
-pola šolje biljne masnoće,
-pola šolje biljnog ulja,
-pola šolje brašna.
![]()
Priprema:
Umiješajte sve sastojke dok se smjesa ne sjedini i postane glatka. Dobiveni premaz prebacite u teglu s poklopcem i čuvajte na sobnoj temperaturi.
![]()
Za premazivanje tepsija ili plehova koristite četku.
![]()
![]()
Još jedan koristan trik za uspješan kolač jeste da znate koliko su stara jaja koja koristite.
Kada kupujete jaja veoma se je teško osloniti na rok tranja, a kad domaćih takvo što uopšte ne znamo.
![]()
![]()
Zbog toga je važno da znate ovaj trik pomoću kojeg vrlo precizno moćete odrediti starost jaja.
![]()
![]()
![]()
![]()
Možda ste već čuli da “svježe jaje potone, a staro ispliva” ali u svakom slučaju, ovim jednostavnim trikom možete tačno odrediti koliko je jaje staro.
![]()
![]()
![]()
Na ovoj slici pogledajte preciznu starost na osnovu položaja u vodi:
![]()