Macron priznao francuska nedjela tokom Alžirskog rata

Svijet
Macron priznao francuska nedjela tokom Alžirskog rata
.

Emmanuel Macron je danas priznao da je Francuska imala “sustav” koji je prouzročio čine “zlostavljanja” u Alžirskom ratu (1954 – 1962), dajući tako poticaj preispitivanju historijskog sjećanja koje je izvor brojnih, još nezacijeljenih rana u francuskom društvu.

Francuski predsjednik je izjavu u tom smislu uputio udovici predstavnika alžirske komunističke oporbe Mauricea Audina koji je umro pošto su ga oteli francuski vojnici u Alžiru 1957., zatraživši od nje “oprost”.

Važno je da se čuje za taj slučaj, da na njega gledamo odvažno i razumno. Riječ je o miru i spokoju onih koje je on pogodio (…) kako u Alžiru, tako i u Francuskoj”, rekao je Macron koji pokazuje samovolju u vezi s historijskim temama i redovito se predstavlja kao rušitelj zabranjenih tema.

Predsjednik je uz to obećao da će se otvoriti arhivi o nestalim francuskim i alžirskim civilima i vojnicima jer Pariz i Alžir imaju prijateljske i složene odnose zbog kolonijalne historiji i migracija između dviju zemalja, javlja Hina.

Ove će izjave sigurno potaknuti žive reakcije u Francuskoj, gdje je Alžirski rat, iako uvelike dokumentiran, i dan-danas superosjetljiva tema a zlostavljanje, premda općepoznato, i dalje je zabranjena tema službene historije.

Marine Le Pen smatra da predsjednik želi podijeliti Francuze spominjući Maricea Audina

Zašto predsjednik otvara stare rane spominjući slučaj Mauricea Audina? Želi ga iskoristiti da bi podijelio Francuze, umjesto da ih ujedini u isti projekt”, ocijenila je Marine Le Pen, finalistkinja predsjedničkih izbora 2017. čiji je otac Jean-Marie, borac u Alžirskom ratu, na televiziji LCI nazvao Macronov istup “nesmotrenim”.

Državni tajnik francuske Komunističke stranke Pierre Laurent izrazio je pak zadovoljstvo što je “razotkrivena laž koja je trajala 61 godinu”.

Ne propustite