SLJEDEĆE SEDMICE NAM STIŽE TOPLOTNI TALAS: Kuhat ćemo se od vrućine, ALI TO NIJE ONO NAJGORE ŠTO DOLAZI!

Aktuelno
SLJEDEĆE SEDMICE NAM STIŽE TOPLOTNI TALAS: Kuhat ćemo se od vrućine, ALI TO NIJE ONO NAJGORE ŠTO DOLAZI!
.

Portal Severe Weather Europe objavio se srednjoročne prognoze na kojima je prikazano kako u Evropu stiže novi toplotni talas.

VREMENSKA PROGNOZA: Danas u BiH pretežno oblačno vrijeme​

1

Prema prognozi, temperature sredinom i krajem septembra u centralnoj, zapadnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi biće za osam do 10 stepeni više od uobičajenih za taj period.

2

"Takva anomalija visokih temperatura znači da bi maksimalne dnevne temperature mogle biti do 30 stepeni Celzijusa na dalekom sjeveru kao što su sjeverna Njemačka i dijelovi Beneluksa. Niže na jugu, u Francuskoj, Italiji i Panonskoj niziji, uključujući delove Mađarske, Hrvatske i Srbije, temperature bi mogle da idu i iznad 30 stepeni", piše u tekstu.

3

4

5

Navodi se i kako će vrhunac toplotnog talasa biti sredinom naredne sedmice.

Danas je u Bosni i Hercegovini bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme. 

oblacno

Temperature zraka u 14 sati (°C): Ivan Sedlo 22; Sarajevo 24; Srebrenica 25; Bihać, Bugojno, Jajce, Livno, Sanski Most 26; Banja Luka, Prijedor 27; Trebinje, Tuzla, Zvornik, Doboj 28; Brčko, Gradačac 29; Stolac 30; Mostar, Bijeljina 31;

l-am

Sutra će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom poslijepodneva lokalni pljuskovi i grmljavina se očekuju u Krajini, zapadnim, jugozapadnim područjima Bosne, kao i ponegdje na sjeveru i istoku Hercegovine. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini, veći dio dana, slab do umjeren jugozapadni. Jutarnje temperature od 12 do 18, na jugu od 18 do 22, a dnevne od 25 do 31 °C. 

oblacno

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura oko 12, a dnevna oko 26 °C.

U petak (14.09.) i za dane vikenda (15 i 16.09.) u Bosni su mogući su kratkotajni lokalni pljuskovi i grmaljavina. Temperature zraka bez značajnijih promjena. Jutarnje temperature u Bosni od 10 °C do 15°C, a u Hercegovini do 20 °C. Najviše dnevne temperature između 26°C i 31°C.

grmljavina-grom-oluja-pixabay

U periodu od 17. septembra, prema raspoloživim modelima nastavit će se razdoblje stabilnih vremenskih prilika na području Bosne i Hercegovine. Očekuje se sunčano i djelimično oblačno vrijeme i nadprosječno toplo. Maksimalne temperature u Bosni očekuju se iznad 25 °C, a u Hercegovini oko 30 °C. Izuzetak čine samo visoka planinska područja, gdje se očekuju maksimalne temperature do 16 °C. 

sunce-25062016

DRAMA, VELIKA STIJENA PALA U MORE DOK SU LJUDI PLIVALI: Ima povrijeđenih i nestalih! (FOTO)

 

Ne propustite