SVE ŽENE OVO REDOVNO RADE SA KOSOM I GADNO JE OŠTEĆUJU: Otkriven genijalan trik kako da je SAČUVATE!

Moda i ljepota
SVE ŽENE OVO REDOVNO RADE SA KOSOM I GADNO JE OŠTEĆUJU: Otkriven genijalan trik kako da je SAČUVATE!
.

Ispeglana kosa već duže vrijeme je hit među ženama. 

Zbog toga su mnoge žene kupile pegle za kosu, kako bi uštedjele vrijeme i novac. 

kosa2

Iako ne djeluje komplicirano, važno je pripaziti na nekoliko stvari kako učestalim peglanjem ne bi unišitili kosu. 

Zbog toga vam donosimo šest najčešćih greški koje treba izbjegavati.

GREŠKA BROJ 1 – Ne koristite sredstvo za zaštitu kose od topline

kosa1

Održavanje zdrave, hidratizirane kose započinje mnogo prije od uključivanja pegle za kosu. Uvijek prije peglanja zaštitite kosu sredstvom za zaštitu od topline, koje će spriječiti jako oštećivanje kose.

GREŠKA BROJ 2 –  Uvijek birate najveću temperaturu

kosa2

Većina današnjih modela pegli ima opciju podešavanja temperature. Preporuča se izbjegavanje najjače temperature te se često preporuča temperatura od oko 200°C. Jednako tako korištenje najniže moguće temperature nije najbolji izbor jer time riskirate ravnanje jednog pramena više puta, a i utrošit ćete više vremena.

GREŠKA BROJ 3 –  Peglate vlažnu kosu

kosa3

Kosa prije peglanja mora biti potpuno suha, inače neće biti potpuno ravna, a i peglanjem vlažne kose riskirate oštećivanje.

GREŠKA BOJ 4 – Peglate predebele pramenove kose

kosa4

Ako peglate predebele pramenove, toplina se neće ravnomjerno rasporediti i dovoljno ispeglati kosu. Isto tako, deblje pramenove morate više puta peglati, što je, kao što smo već spomenuli, štetno za kosu.

GREŠKA BROJ 5 – Nikad ne čistite peglu za kosu

kosa5

Nemojte zaboraviti očistiti peglu – kad je isključena i potpuno hladna, uzmite mokri ručnik i kružnim pokretima trljajte sve dok ne uklonite prljavštinu.

GREŠKA BROJ 6 – Ignorirate njene druge potencijale

kosa6

Vaša pegla za ravnanje kose je – pegla. Možete je koristiti i za peglanje naboranih šavova, ovratnika, vrpca, ali i raznih drugih materijala.

POSLUŠAJTE SAVJETE STRUČNJAKA: Ovo su pravila da vam kosa bude duže čista i da ima bolji volumen

 

Oštećena kosa može se spasiti i obnoviti uz nekoliko malih promjena

1. Kosu ne treba prati više od tri puta sedmično no ako morate, ona i dalje može ostati zdrava i sjajna. Za sve tipove kose je najbitnije koristiti dobre preparate, tj. one koji istovremeno učvršćuju, obnavljaju kosu i sprječavaju lomljenje. 

kosa1

2. Šampon nanosite samo na vlasište i nemojte pretemeljito šamponirati ostatak kose. Počnete li previše trljati ostatak kose, pogotovo na vrhu glave, stvorit ćete puno zapetljanih čvorića kose, objasnio je frizer stilist Nathaniel Hawkins za Allure. Budući da je kosa najkrhkija dok je mokra, taj čvor kose će prouzročiti njezino pucanje i daljnje listanje. 

kosa1

Dobro operite vlasište zato što se tu nakupljaju prljavština i masnoća, a dužinu kose je dovoljno tek natopiti pjenom. 

3. Kosu nikako nemojte češljati dok je mokra. Nježno upijte ostatak vode ručnikom, bez trljanja. Prođite prstima kroz kosu i lagano je raspetljajte nakon što nanesete regenerator. Možete je tada počešljati, ali pripazite da imate dobru četku.

kosa7

4. Četka ne mora biti skupa jer je najbitnije da ima oble vrhove, a ne šiljaste. Na gornjem dijelu šake isprobajte koliko je četka gruba ili nježna, tako ćete najbolje vidjeti. Uz takve četke, lomljenje kose je minimalno i ona je najmanje oštećuje.

5. Kosu isperite najhladnijom vodom koju možete podnijeti, to će izgladiti vlasi, pa će se pukotine slabije vidjeti, objasnila je američka dermatologinja Mary P. Lupo. 

kosa8

6. Nakon što ste kosu oprali i raščešljali, osušite je ručnikom. Nemojte je skupiti u turban ili trljati jer će se zapetljati, već lagano obrišite od korijena prema vrhovima. 

7. Prije nego li je počnete sušiti, na kosu nanesite ulje, kremu ili sprej za termalnu zaštitu. Tako ćete spriječiti pucanje vrhova, istaknula je američka dermatologinja Ranella Hirsch. 

kosa10

8. Izaberite sušilo za kosu jačine od najmanje 2000 W koje toliko brzo suši da se vlasi ne stignu pregrijati i popucati te četku od sintetičkih vlakana. Nježno provlačite kosu kroz četku i držite sušilo udaljeno pet centimetara od vlasi kako ih ne biste oštetili, dodaje Lupo. 

9. Izbjegavajte brazilska ravnanja kose zbog opasne količine formaldehida. 

kosa11

10 Gotovo sve boje za kosu sadrže peroksid koji uništava elastičnost vlasi zbog čega vrhovi pucaju. Nanesite boju samo na korijen i potom je raščešljajte do vrhova te pustite da djeluje nekoliko minuta. Kako bi kosa dulje izgledala svježe koristite šampone namijenjene obojenoj kosi, savjetuje Jeni Thomas, istraživačica iz Pantenea. Uz njih će kosa izgledati sjajnije, bit će zdravija, a boja će se duže zadržati.


   

 

Ne propustite