RECEPT ZA MIJEŠANU TURŠIJU: Evo kako se priprema najjednostavnija kisela zimnica

Praktična žena
RECEPT ZA MIJEŠANU TURŠIJU: Evo kako se priprema najjednostavnija kisela zimnica
.

Pogledajte u nastavku kako se priprema najjednostavnija kisela zimnica. 

Sastojci: zeleni paradajz, kornišoni, šargarepa, karfiol, paprike, 4 glavice bijelog luka, 3 korjena hrena, veza celera, 20 g slačice u zrnu, 400 g soli, 10 l vode, grančice vinove loze.

Priprema: Količina povrća nije određena, a možete ga koristiti u količinama zavisno od veličine vašeg bureta i od toga koje povrće preferirate. Izaberite zdrave plodove, očistite ih i operite dobro.

Karfiol iskidajte na krupne komade (cvjetove), paradajz izbušite viljuškom na 2-3 mjesta, a paprike zasijecite u krst na vrhu. Razdvojite čenove bijelog luka, ali ih nemojte ljuštiti.

Redajte povrće u bure, tako što stavljate po malo od svih vrsta. Odozgo pospite sjemenom slačice i prekrijte listovima celera. Pripremite salamuru, ona je najvažniji detalj u pripremanju turšije - pomiješajte 10 l vode i 400 g soli u posudi i miješajte da se potpuno rastvori. Prelijte povrće gotovom salamurom da dobro pokrije povrće.

Napravite obruč od grančica vinove loze i stavite preko povrća da ga pritisne kada zatvorite poklopac. Ostavite turšiju 3 dana i nemojte otvarati. Nakon 3 dana pretočite tečnost jednom dnevno, dok turšija ne bude spremna za upotrebu. Turšija je spremna za oko 2 sedmice. 

Nakon tog vremena, rastvorite kalijum sorbat (konzervans) za turšiju u malo salamure iz turšije. Na 1 litar vode ide 1 g sorbata.

 

(Novi.ba/bonapeti.rs) 

Ne propustite