LOVAČKA SALATA: Jednostavan recept za najbolju zimnicu
Iako možda niste stručnjak za zimnice, ova salata će vam zasigurno uspjeti.
Ukoliko volite ljuto, možete da probate sa ljutim paprikama i dobijete savršenu slatko - ljutu kombinaciju.
Sastojci:
1 kg šargarepe
2 kg paprike
2 veće glavice crnog luka
1 l kuhanog paradajza
1 veza peršunovog lišća
200 ml ulja
200 ml sirćeta
100 g šećera
1 kesica bibera u zrnu
3 kašike soli
1 kesica konzervansa
AKO SPREMATE PAPRIKU ZA ZIMU: 3 savjeta iskusnih domaćica koji uvijek koriste kad se sprema zimnica
Priprema:
Isjeckati papriku na kockice, šargarepu na listiće i crni luk također na malo krupnije kockice. U šerpu sipati ulje, sirće, konzervans, so i šećer pa staviti da se zagrije i istopi.
Kada počne da vri dodati sjeckanu papriku, šargarepu, luk, sjeckano lišće peršuna, biber u zrnu i kuhani paradajz. Podesiti ringlu na srednju temperaturu pa kuhati oko 30 minuta.Kad je gotovo odmah tako vruće sipati u tegle i zatvoriti metalnim poklopcem.
(Novi.ba/oklagija.rs)