LISTOVE OVE BILJKE GAZIMO I BACAMO, A LIJEČE RAK: Iskoristite na najbolji način ovaj svemoćni lijek iz prirode!
Listovi cvekle sadrže cijeli niz antioksidanasa poput kofeinske i elagične kiseline.
Zanimljivo je kako ih u listovima cvekle ma ih više nego u nekim drugim vrstama povrća Tu je i alfa-linolenska kiselina (ALA) iz porodice omega-3.
![]()
Iako je u listovima cvekle prisutna u maloj količini, njeno djelovanje nije za baciti. Suprotno aktivnošću omraženih omega-6 masnih kiselina, ublažava upalne procese u organizmu. Njezina prisutnost kao i prisutnost betalaina doprinose učinkovitosti listova cvekle u prevenciji i razvoju raka; prvenstveno raka jetre i dojke.
![]()
Evo nekoliko jednostavnih načina kako ih uvrstiti u svoju prehranu.
SALATA: Mlade listove cvekle možete pomiješati s paradajzom, zelenom salatom, maslinama, krastavcima i kockicama mladog slanog sira. Začinite mješavinom maslinovog ulja i limunovog soka.
![]()
PREVARENI, IZIGRANI I RAZOČARANI: Očekivanja su im bila puno veća od onoga što su dobili
SKUHATI IH: Očistite i operite listove cvekle. Listove izrežite na trake debljine 1, a listove na trake debljine 2 cm. Zakuhajte vodu, posolite ju i u nju stavite liske. Promiješajte i kuhajte 3 minute. Postom stavite listove, promiješajte i sve kuhajte još 3 minute. Ocijedite te začinite češnjakom, paprom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
PIRJANI LISTOVI CVEKLE: U prikladnoj posudi zagrijte maslinovo ulje. Na njemu 5 minuta uz povremeno miješanje propirjajte očišćene i oprane listove cvekle. Dolijte malo vode i pirjajte sljedećih 10 do 15 minuta.
![]()
Nekoliko listova cikle dodajte zelenom SMOOTHIEJU.
Sok od manga može se obogatiti sokom od listova cvekle. Ne mijenja mu se pri tome okus niti miris.
![]()
.
![]()