LISTOVE OVE BILJKE GAZIMO I BACAMO, A LIJEČE RAK: Iskoristite na najbolji način ovaj svemoćni lijek iz prirode!
Listovi cvekle sadrže cijeli niz antioksidanasa poput kofeinske i elagične kiseline.
Zanimljivo je kako ih u listovima cvekle ma ih više nego u nekim drugim vrstama povrća Tu je i alfa-linolenska kiselina (ALA) iz porodice omega-3.
Iako je u listovima cvekle prisutna u maloj količini, njeno djelovanje nije za baciti. Suprotno aktivnošću omraženih omega-6 masnih kiselina, ublažava upalne procese u organizmu. Njezina prisutnost kao i prisutnost betalaina doprinose učinkovitosti listova cvekle u prevenciji i razvoju raka; prvenstveno raka jetre i dojke.
Evo nekoliko jednostavnih načina kako ih uvrstiti u svoju prehranu.
SALATA: Mlade listove cvekle možete pomiješati s paradajzom, zelenom salatom, maslinama, krastavcima i kockicama mladog slanog sira. Začinite mješavinom maslinovog ulja i limunovog soka.
PREVARENI, IZIGRANI I RAZOČARANI: Očekivanja su im bila puno veća od onoga što su dobili
SKUHATI IH: Očistite i operite listove cvekle. Listove izrežite na trake debljine 1, a listove na trake debljine 2 cm. Zakuhajte vodu, posolite ju i u nju stavite liske. Promiješajte i kuhajte 3 minute. Postom stavite listove, promiješajte i sve kuhajte još 3 minute. Ocijedite te začinite češnjakom, paprom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
PIRJANI LISTOVI CVEKLE: U prikladnoj posudi zagrijte maslinovo ulje. Na njemu 5 minuta uz povremeno miješanje propirjajte očišćene i oprane listove cvekle. Dolijte malo vode i pirjajte sljedećih 10 do 15 minuta.
Nekoliko listova cikle dodajte zelenom SMOOTHIEJU.
Sok od manga može se obogatiti sokom od listova cvekle. Ne mijenja mu se pri tome okus niti miris.
.