PO STRAŽNJICI SU VAM SE POJAVILE AKNE: Ovdje je 6 mogućih uzroka osipa

Zanimljivosti
PO STRAŽNJICI SU VAM SE POJAVILE AKNE: Ovdje je 6 mogućih uzroka osipa
.

Osim što može biti neugodna, osip može biti i znak bolesti.

Simptomi i liječenje

Osip: nakupina bolnih i upaljenih crvenih prištića i žuljeva

Vjerojatno: izbijanje herpesa 

"Za herpes se obično misli da može pojaviti samo na ustima i genitalijama, ali može se pojaviti i na stražnjici", kaže Joshua Zeichner, voditelj kozmetičkih i kliničkih istraživanja na dermatologiji u bolnici Mount Sinai.

"Kad virus izbije, zbog stresa ili bolesti koja je oslabila tvoj imunološki sustav, može doći do površine kože, uzrokujući osip", objašnjava Zeichner. Osip će vjerojatno otići sam po sebi za otprilike sedam dana, ali je zarazan izravnim kontaktom, stoga je najbolje izbjegavati previše intimne. 

zadnjica

Osip: crveni krug s ljuskavim prstenom oko njega

Vjerojatno: gljivična infekcija

Ako ste ikada pokupila atletsko stopalo u svlačionici, vidjeli ste ovu vrstu infekcije, i da, može se pojaviti na stražnjici. 

"Toplo i vlažno okruženje ju potiče pa vježbanje u ljetnim mjesecima povećava rizik", kaže Zeichner. On preporučuje brzo liječenje osipa tako da se ne proširi.

straznjica

Osip: crvenilo s prištićem  

Vjerojatno: folikulitis 

"Većina ljudi to naziva "aknama stražnjice", ali to nije posve točno", kaže Zeichner. Te akne zapravo su površne infekcije folikula dlake - inače poznate kao folikulitis.

Blage slučajeve folikulitisa možete riješiti ispiranjem antibakterijskim sapunom. Kako bi spriječili buduće izbijanje, održavajte kožu čistom i suhom.

straznjica
Osip: crvenilo prekriveno bijelim ljuskicama 

Vjerojatno: psorijaza

"U ovom kroničnom (i često genetskom) stanju, imunološki sustav tvog tijela 'ljuti se i napada kožu'", kaže Zeichner. Psorijaza se obično pojavljuje na laktovima i koljenima, ali  moguća je i na stražnjici. 

Liječite sa hidrokortizon kremom, ali produžena upotreba može oštetiti vašu kožu. Ako je koristite predugo, javite se liječniku. 

osip

Osip: svrbež, crvenilo i ranice 

Vjerojatno: ekcem 

"Ekcem je upalna bolest kože koja uzrokuje sušenje i pucanje kože - često uzrokovana genetikom, iritacijom ili alergijama. Ove mikroskopske pukotine razvijaju se u vanjskom sloju kože, tako da je ključ za liječenje hidratacija i popravljanje kožne barijere s hidratantnom i protuupalnom kremama", prema Zeichneru.
Ekcem na stražnjici može biti uzrokovan iritantnim tkaninama, deterdžentima, toaletnim papirom pa budite svjesni  onog što dolazi u kontakt s tvojom kožom. 

straznjica2

Osip: svrbež na anusu

Vjerojatno: hemoroidi

Natezanje tokom pokretanja crijeva uzrokuje hemoroide, tj. natečene i proširene krvne žile oko tvog anusa. Ukoliko sumnjate na hemeroide, posjetite ljekara.

hemeroidi

NISU PRIRODNE, ALI NEMA VEZE: Britanska starleta na Instagramu ruši rekorde, ovo su najnovije vruće fotografije

 

Ne propustite