POTOPILA JE 4 BADEMA U ČAŠU VODE I UJUTRO POJELA: Kad vidite šta joj se desilo i VI ĆETE PROBATI!
Od davnina bademi su bili vrlo cijenjeni zbog svojih velikih blagodati po zdravlje te se njegov uzgoj proširio i po Sredozemlju.
U 18. stoljeću španjolski misionari su ga donijeli u Kaliforniju, koja je u međuvremenu postala jedan od najvećih proizvođača badema u svijetu.
Postoje dvije vrste badema: slatki badem (Prunus amygdalus dulcis) – to je badem koji skoro svakodnevno konzumiramo - i gorki badem (Prunus amygdalus amara).
Gorki badem izgledom je nešto širi i kraći od slatkog, ali je gorak i stoga nije jestiv. Međutim gorki badem je odličan izvor vitamina B17.
Posvetit ćemo se slatkom bademu i njegovim brojnim nutricionističkim i zdravstvenim blagodatima.
HOLESTEROL
Bademi smanjunju loš holesterol. Između 20 i 30 badema dnevno napravit će ravnotežu u vašem organizmu.
KOSA
Bademi sadrže nekoliko vitamina potrebnih za poboljšanje rasta kose i jačaju kosu. Poznato je da magnezijum i cink stimulišu rast kose, a vitamin B daje kosi sjaj i dugovječnost.
SRCE
Bademi su bogati antioksidansima, monozasićenim mastima, magnezijumom i bakrom – za koje se zna da su dobri za zdravlje srca i krvnih sudova. Jedenje badema s “kožom” pomaže u sprječavanju ishemijskog srčanog udara ili drugih srčanih stanja.
BORE
Bademi sadrže mangan koji pomaže pri proizvodnji kolagena i pomaže u borbi protiv znakova starenja.
MRŠAVLJENJE
Konzumacija badema će smanjiti vašu potrebu za ugljenim hidratima. Pomaže pri normalizaciji metabolizma i doprinosi gubitku težine.
SMANJEN RIZIK OD RAKA
Svakodnevna konzumacija badema drastično smanjuje pojavu lezija koje vode do raka debelog crijeva.