DOMAĆA ZIMNICA: Hit recept za turšiju koji ćete svake godine praviti!
Vrijeme je za pripremu domaće zimnice.
Sastojci: 700 g duguljastih, srednje ljutih paprika, 2 kašike soli, 6 kašika šećera, sirće da se dopuni tegla, malo mirođije, nekoliko čenova bijelog luka (po ukusu), 2 šargarepe, 1 zelena paprika.
Priprema: Paprike sa odsječenim drškama poređajte na roštilj u ispecite sa svih strana. Stavite ih u šerpu i poklopite da omekšaju. Pripremite tegle sa poklopcima na zavrtanje.
Čenove bijelog luka oljuštite i nasjeckajte krupno. Poređajte paprike u teglu skoro do vrha. Između njih postavljajte komade bijelog luka i grančice mirođije. Odozgo postavite kolutove šargarepe i trakice obične zelene paprike.
U svaku teglu sipajte sirće do crte i dopunite vodom. Poslije toga, tečnost iz tegli prespite u vatrostalnu posudu, dodajte so i šećer i ugrijte smjesu na kratko. Probajte, ako vam ne odgovara ukus dodajte još soli ili šećera.
Prelijte paprike marinadom, zatvorite poklopce i okrenite tegle poklopcem na dole da se vakumiraju. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
(Novi.ba/bonapeti.rs)