Vojna vježba Srbije i Rusije u Sremu

Region
Vojna vježba Srbije i Rusije u Sremu
Pripadnici vojski Srbije i Rusije danas su u Nikincima u Sremu uspješno izveli zajedničku antiterorističku vježbu, najveću te vrste u posljednje tri decenije u Srbiji.

Pripadnici vojski Srbije i Rusije danas su u Nikincima u Sremu uspješno izveli zajedničku antiterorističku vježbu, najveću te vrste u posljednje tri decenije u Srbiji.

Na vježbi je, prvi put u Srbiji, prikazano i spuštanje oklopnih transportera iz transportnih aviona "Iljušin", pri čemu su pripadnici zrakoplovnih snaga Rusije demonstrirali visoku obučenost.

Vježbu je izvelo 404 pripadnika vojski obje države, a na visokom stepenu obučenosti čestitao im je ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i komandant Zrakoplovno-desantnih snaga Rusije general pukovnik Vladimir Anatolijevič Šamanov.

Gašić je, na poligonu tehničko-opitnog centra u Nikincima gdje je izvedena zajednička vježba "Srem 2014", čestitao svim njenim učesnicima naglasivši da su pripadnici Vojske Srbije pokazali "veoma visok stepen operativnih i profesionalnih sposobnosti".

On je, uz ocjenu da su današnjom vježbom pripadnici domaćih oružanih snaga pokazali da su sposobni da sarađuju sa vojskama drugih država, podsjetio da Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane imaju potpisane ugovore o saradnji sa više od 60 zemalja svijeta.

Prema njegovim riječima, vježbe poput današnjih veoma su značajne kako bi se sagledale sposobnosti Vojske Srbije za sve tri misije - odbranu zemlje, pomoć civilima u slučajevima elementarnih nepogoda i učešće u mirovnim misijama.

Gašić je izrazio zadovoljstvo što je prvi put poslije 30 godina u Srbiji organizovana velika vježba poput današnje, najavivši da će se sa sličnim aktivnostima nastaviti već krajem mjeseca. On je precizirao da će tu vježbu u bazi Jug izvesti pripadnici Vojske Srbije sa još nekoliko država regije, a da će nosilac biti Nacionalna garda američke savezne države Ohio.

Gašić je podsjetio da je Srbija vojno neutralna zemlja, sa postavljena četiri strateška cilja - Evropska unija, Rusija, SAD i Kina, a da Vojska Srbije sa svima sarađuje.

On je negirao navode u pojedinim medijima da su pripreme za vježbu bile držane u tajnosti uz objašnjenje da je vježba bila visoko-rizična jer je izvođena bojevom municijom, a pripreme za njenu realizaciju složene i kompleksne.

Gašić je posebno zahvaliio i pripadnicima Vojske Rusije na svemu što su tokom razmjene iskustava sa kolegama iz Srbije prikazali u toj zemlji.

Diković je istakao da je ovo protivteroristička vježba, podsjetivši da borba protiv terorizma zahtjeva zajednička, brza i sveobuhvatna dejstva sa zemlje i iz zraka. Diković je dodao da Vojska Srbije učestvuje u borbi protiv terorizma i pomaže nosiocima u toj borbi, kao i da se obuka oružanih snaga vrši i u tom pravcu.

Prema njegovim riječima, na današnjoj vježbi provjerene su snage Vojske Srbije zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga Rusije, u zajedničkim dejstvima pri visokorizičnim situacijama. Diković je vežbu ocjenio ocjenom odličan, istakavši da su današnje aktivnosti pokazale da su snage za protivteroristička dejstva obje države - odlično obučene.

Sa generalom Dikovićem složio se i Šalimov naglasivši značaj razmjene iskustava u borbi protiv terorističkih aktivnosti.

"Dvije države su se već suočavale, ne jednom, od terorističkih opasnosti, a danas smo podijelili iskustva koja imamo u tom segmentu", rekao je on.

Šalimov je visoko ocjenio odličnu pripremljenost pripadnika kopnene vojske i zrakoplovnih snaga Srbije. On je naveo i da je tokom boravka u Srbiji razgovarao sa Dikovićem i o budućoj vojno-tehničkoj saradnji, a najavio je da će sutra u ime ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, pokloniti 10 padobrana pripadnicima kopnene vojske.

Šalimov je ukazao i da se značaj saradnje dvije vojske, osim u antiterorističkim aktivnostima, ogleda i u razmjeni iskustava i u pomoći civilnom stanovništvu u slučaju poplava sa kojima se obje države suočavaju.

Inače, cilj vježbe je bio unaprjeđenje sposobnosti rješavanja zadataka tokom izvođenja protivterorističke operacije u multinacionalnoj operaciji. Radi se o operaciji odgovora na krizu putem preventivnog razmještanja snaga na dijelu teritorije fiktivne države i upućivanja ljudstva u sastav borbenih grupa Ujedinjenih nacija u krizno područje.

Na vježbi su učestvovali avioni Iljušin - 76, MIG - 29, helikopteri MI-8, MI-17, Gazela, kao i oklopni transporteri i policijska borbena vozila.

Vježba je izvedena sa bojevom municijom, a korišteni su i minobacači, bacači granata, dalekometne puške, kao i bespilotne letjelice i motorni zmajevi koji su služili za izviđanje terena. Prikazano je ubacivanje izviđačko-padobranske čete primenom specijalnog desanta, oslobađanje talaca i uništenje terorista, napad na bazu terorista, sanitetska evakuacija...

Pripreme za izvođenje vježbe počele su u martu ove godine, a završno uvježbavanje komande jedinica realizovano je od 7. do 13. novembra na aerodromu Batajnica, prenosi beogradski Tanjug.

A regionalna televizija Al Jazeera Balkans prenijela je zabrinutost srbijanskih vojnih analitičara po pitanju ove vježbe, koji kažu da im se ne sviđa koketiranje Srbije sa Rusijom, jer na to Brisel sigurno neće gledati blagonaklono. No, dodaju da Srbija sebi za sada ovo može dopustiti, ali kada uđe u Evropsku uniju bit će druga priča.

Ne propustite