SPREMATE ZIMNICU? Evo kako da riješite problem koji ima SVAKA DOMAĆICA
Počela je sezona pravljenja zimnica, a počasno mjesto zauzima ajvar.
Super je kada ga poslužimo, ali oni koji ga spremaju znaju kakva je to muka ukloniti ljutinu sa ruku nakon pripreme. Ipak, i za to postoji trik.
Kada ste već došli u situaciju da oljutite ruke, znajte da vam obično pranje sapunom uopšte neće pomoći. Prije nego što ih nasapunjate i stavite pod vodu, šake prvo namažite jestivim uljem ili puterom, pa onda svojski operite sapunom.
A ako ste se prije toga zeznuli i tako ljutim rukama dirnuli oči, spas potražite u ledenim oblogama.
Sad kad znamo kako da uklonimo ljutinu s ruku, nije loše ni da se podsjetimo kako možemo da uklonimo ljutinu i iz usta, ukoliko smo pretjerali sa ljutom paprikom. Mnogi automatski posegnu za vodom, a ona će zapravo samo pogoršati situaciju.
RECEPT ZA DOMAĆI AJVAR ZA PRSTE POLIZATI: Osigurajte zimnicu na vrijeme prateći OVE SAVJETE!
Umjesto vode, bolje sažvaćite komad hljeba.
A ovo su još neke namirnice koje pomažu.
Mliječni proizvodi: Mlijeko, pavlaka, sir pomažu u neutralisanju kapsacina, materije koja je zaslužna za osjećaj ljutine u paprikama.
Jestivo ulje: Stavite kašiku ulja u usta, promućkajte i ispljunite. U slučaju da vam je ovo mučno probajte sa medom ili kikiriki puterom.
Kisela hrana: Limun, paradajz, limeta takođe pomažu u neutralisanju kapsacina iz usta.
Skrobna hrana: Riža, hljeb, krompir ponašaju se poput sunđera i upijaju višak kapsacina. Ako se odlučite na ovaj izbor treba da znate da njime nećete neutralisati ljutinu nego spriječiti da stvar postane još gora.