Iz BiH nema nikakvu podršku: Završila fakultet sa prosjekom 10, ali za nju posla nije bilo, SREĆU PRONAŠLA VANI

Zanimljivosti
Iz BiH nema nikakvu podršku: Završila fakultet sa prosjekom 10, ali za nju posla nije bilo, SREĆU PRONAŠLA VANI
.

Nauka je nepravedno zapostavljena. Skupa jeste, ali se u svim vremenima višestruko isplati. Inostranim vladama isplati se ulagati u naše najbolje studente, jer uglavnom ostaju u zemljama, gdje su se i školovali. Rijetki koji ostaju ovdje, za svoj naučni rad uglavnom dižu kredite.

Čistom desetkom završila je Tehnološki fakultet u Banjaluci. Kao najbolji student u istoriji fakulteta dobila je Zlatnu značku Nikole Tesle, ali ne i zaposlenje. Posla nije bilo ni u fabrikama i kompanijama širom Bosne i Hercegovine. Njezinu priču je prenijela N1 televizija, a na pitanje novinara da li zaista niko u Bosni i Hercegovini, nakon završenog studija sa prosjekom deset, nije imao spremnost da ju zaposli, Nikolina Makivić, doktorant Sorbonne, odgovara: 'Apslutno niko.'

nikolinaa

Djelimično rješenje problema stiglo je od Vlade Ruske Federacije. Stipendirali su Nikolin odlazak u Moskvu da bi učila jezik. U tom periodu stigla je u ponuda sa banjalučkog fakulteta da odradi pripravnički - to je bilo kasno. Vlada Francuske već je izdvojila sredstva za master program iz fizičke hemije za nanonauku na prestižnom univerzitetu Paris Diderot.

ŽELITE RADITI U NJEMAČKOJ? Nijemci traže radnike OVIH struka, plata je 3.800 eura, a posao se ODMAH DOBIJA

"Ukoliko vas tamo prepoznaju kao talenat onad i ulažu u vas, što ovdje nije baš slučaj", priča Nikolina Makivić, javlja N1.

Na Sorbonne je nastavila i doktorske studije. Uključena je u oblasti proizvodnje i unapređenja baterija, a projekat na kojem radi trenutno košta 100.000 evra.

"Strašno volim svoju zemlju i voljela bih da se jednog trenutka stvore uslovi da mogu da se vratim, ali kad god sam nešto pokušala bila sam zaustavljena i to me jako boli. Takođe, sad tokom doktorskih studija nemam nikakvu podršku iz Bosne i Hercegovine", otkriva ona.

ŠTA SE DEŠAVA U HRVATSKOJ? AUTOBUSI ZA NJEMAČKU KRCATI, UPLAKANE MAJKE PRATE DJECU: Cijele porodice se sele

Ne propustite