Liječnici upozoravaju roditelje: NI SLUČAJNO NE BACAJTE DJEČJE ZUBE, evo zašto!

Porodica i zdravlje
Liječnici upozoravaju roditelje: NI SLUČAJNO NE BACAJTE DJEČJE ZUBE, evo zašto!
.

Sjećate li se svog prvog zuba koji ste izgubili? Za neke od nas bilo je zastrašujuće i bolno, dok su drugi dobili lijep poklon od ''Zubić vile'. Neki roditelji su sačuvali zube svoje djece, i ako vam to možda zvuči čudno pronašli smo razlog zašto bi to svi trebali raditi.

zubi1

Postoji nekoliko osnovnih razloga zašto roditelji ne bi trebali bacati dječji zub. Jedan od njih je i to što vašem djetetu u budućnosti može spasiti život. Naime, naučnici preporučuju čuvanje zuba, radi matičnih stanica koje se mogu dobiti iz njih.

zubi5

O čemu se zapravo radi?

zubi2

Cijelo tijelo čovjeka, svi organi se sastoje od sićušnih elementarnih dijelova nazvanih ''stanice ili ćelije''. Naše tijelo je izgrađeno od njih na isti način na koji je kuća izgrađena od cigle. Stanice su podijeljene u tri različite skupine, a svaka od njih ima posebnu funkciju. Matične stanice su mlade stanice koje će se kasnije razviti u jednu od tih skupina.

Krvne stanice rastu i razvijaju se u ''spužvastom'' dijelu kosti zvane koštana srž. Matične stanice mogu se uzimati iz zubi, kao i iz nekih drugih dijelova kosti.

Ako ga primijetite čestitamo: Samo OVAJ SIMPTOM 100 posto pokazuje da ste trudni!

Ipak, zapamtite da zubi trebaju biti pravilno pohranjeni kako bi u jednom trenutku mogli biti korisni. Liječnici i naučnici koriste nekoliko vrsta tehnologije za očuvanje i kasnije proizvodnju matičnih stanica.

Zašto su matične stanice toliko važne?

zubi3

Matične stanice mogu reproducirati bilo koju drugu vrstu stanica u vašem tijelu. Stoga mogu zamijeniti oštećene. Istraživanja pokazuju da matične stanice mogu pomoći u borbi protiv raka. Istraživanja se također provode kako bi se utvrdio potencijal matičnih stanica kada je riječ o liječenju drugih bolesti, npr. infarkta srca.

NAPOMENA: Zapamtite da se prije odluke liječenja matičnim stanicama morate dobro raspitati o stručnosti liječnika kod kojih idete kao i o mogućim posljedicama tretmana.

Bonus: Čak iako nećete čuvati zube zbog matičnih ćelija postoji dobar način da ih 'iskoristite'.

zubi4

Sa svojim djetetom možete izvestu eksperiment kako gazirana pića, mlijeko, ili nešto treće utjeće ne boju i strukturu zuba.

SKANDALOZNA ILUSTRACIJA U UDŽBENICIMA ZA DRUGI RAZRED: Da li je neko vidio iz kakvih knjiga DJECA UČE? (FOTO)

Ne propustite