JEDITE OVU NAMIRNICU I NIKADA NEĆETE DOBITI RAK ŽELUCA: Svi je imate u kući, A MOŽE VAM SPASITI ŽIVOT!
Istraživanja su pokazala kako redovno konzumiranje samo jedne namirnice može spriječiti rak želuca.
Naime, radi se o kiselom kupusu koji je jedna od glavnih zimskih namirnica i izvor vitamina C.
Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slijede vitamin A, folna kiselina, magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, balastne tvari i bjelančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima, piše "Alternativa za vas".
Crveni kupus je i do sedam puta ljekovitiji od bijelog, a njegova boja ukazuje da sadrži i ljekovite antocijanine.
Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog su probiotičke bakterije. Kiseli kupus je izvorna fermentirana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama.
Pored toga što je ukusan, kiseli kupus je i izuzetno zdrav, budući da sadrži fitonutrijente koji naše tijelo štite od raka želuca. Zbog toga ga često liječnici i preporučuju ljudima koji imaju problema s probavom i generalno osjetljiv želudac.
Ovo su ljekovita svojstva kiselog kupusa:
- iscjeljuje kožu oštećenu prekomjernim izlaganjem UV zrakama, a pored toga je i pomlađuje
- ublažava stres
- poboljšava raspoloženje
- pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca jer je bogat vitaminom B12
- pomaže pri izgradnji kostiju
- jača imunitet
- blagotvorno djeluje na probavne organe, želudac i crijeva
- pomaže pri izlučivanju štetnih tvari iᴢ organizma
- snižava povišeni holesterol
Priprema kiselog kupusa kod kuće
- 15 kg zelja (kupusa)
- 0,5 kg soli
- šest lovorovih listova
- žlica papra u zrnu
- komadići dunje radi žuće boje
- po izboru ljupčac, kim, komorač, vinova loza ili jabuke
U plastičnu bačvu složite red rezanog kupusa, a zatim red soli i začina. Nastavite tako dok sve ne potrošite. Sve zalijte vodom dok ona prekrije kupus i hermetički zatvorite.
Prvo držite zelje na sobnoj temperaturi dok se ne ukiseli, za što je potrebno oko mjesec dana. Zatim ga premjestite na hladno mjesto poput podruma i čuvajte na temperaturi ne većoj od pet stupnjeva. Ako bačva nije puna do vrha, napunite najlonsku vreću vodom i stavite je kao uteg na zelje, da ga pritišće.
Simptomi raka želuca koje morate znati
Želudac se nalazi između jednjaka i tankog crijeva i u njemu probava započinje.Karcinom želuca ima najznačajnije mjesto među svim dobroćudnim i zloćudnim tumorima.
Rak želuca se češće javlja na izlaznom dijelu želuca (antrum) i na donjoj trećini tijela želuca.
Iako je u ranom stadiju teško je uočiti neke promjene,oboljele obično imaju ove simptoma:
-neodređene tegobe u gornjem dijelu trbuha
-osjećaj težine ili punoće nakon obroka
-lagane mučnine i povremena povraćanja
-gubitak apetita
Kasnije se može javiti i:
- povraćanje krvi,
- krv u stolici i
- anemija zbog skrivenog gubitka krvi.
Također zbog metastaza može se pojaviti i žutica, bolovi u kostima, otežano disanje...
Ako primijetite ove simptome, posebno prva četiri nemojte odmah paničiti, jer da bi bili kao simptim karcinoma moraju trajati kroz neko duže vrijeme. Ipak, ako traju kroz duže vrijeme posjetite liječnika.
(Novi.ba/Alternativa za vas)