BRITANSKI "THE TIMES" ANALIZIRAO DODIKA, PA OTKRIO NJEGOVU STRAŠNU TAJNU: Sada se o njemu sve saznalo, UHVATIT ĆE SE ZA GLAVU

Bosna i Hercegovina
BRITANSKI "THE TIMES" ANALIZIRAO DODIKA, PA OTKRIO NJEGOVU STRAŠNU TAJNU: Sada se o njemu sve saznalo, UHVATIT ĆE SE ZA GLAVU
.

O Miloradu Dodiku ćete ćuti samo riječi hvale u njegovom rodnom gradu, piše autorica članka Hannah Lucinda Smith u uglednom listu The Times.

"On je čovjek iz naroda. Štiti interese Republike Srpske", rekao je tridesettrogodišnji Milan Babić iz Laktaša za The Times.

dodik

To je sentiment na koji se Dodik oslanja u velikoj mjeri – izazivanje straha od islamskih ekstremista, poricanje ratnih zločina koje su počinile srpske jedinice, te češće spominjanje održavanje referenduma koji bi podijelio državi na dva dijela, navodi ovaj list.

"Na vlasti je već 12 godina i dominirao je Republikom Srpskom od prvih dana kada je izabran za premijera, sve do danas kada je na mjestu predsjednika tog entiteta. U ranim godinama je imao finansijsku podršku Europske unije koja ga je smatrala umjerenim političarom u odnosu na političare iz ratnog doba", stoji u tekstu The Timesa, te se dalje navodi: 

"Dodikov sin je primio kredite u vrijednosti 5,65 miliona američkih dolara namjenjene za državnu investicionu banku, a porodična kuća u zaseoku blizu Laktaša danas predstavlja ogromno zdanje u čijem prilazu se nalazi nekoliko luksuznih vozila".

dodik3

"Njegovi protivnici kažu da on vodi 'državu jednog lica'. 'Sve se radi po Dodikovim instrukcijama. To je tragedija za našu zemlju', kazao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, te dodao 'umjesto da imamo organozivanu državu, čelnici svih institucija idu njemu za konačnu odluku. To je tragedija za našu zemlju'", piše The Times.

milorad-dodik01

Podsjetimo, SAD su prošle godine nametnule sankcije Dodiku zbog kršenja Dejtonskog sporazuma, što je konačna faza njegovog puta od reformatora to sektaškog populiste.

Tada je odbio dati izjavu za britanski list, ali je premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović, inače njegova bliska saradnica, odlučno je tvrdila da su sve kritike koje dolaze na račun vlade rezultat zapadne pristrasnosti usmjerene protiv Srba u Bosni.

zeljka

"Mi smo veoma pro-europski, ali samo tražimo racionalan pristup i poštovanje našeg ustava", rekla je Cvijanović. "Mislim da se nikada nisu pošteno odnosili prema nama i uvijek su nas posmatrali kroz političku prizmu", naglasila je.

dodik

Babić, sa početka ove priče, je na kraju rekao da i pored njegove podrške predsjedniku Republike Srpske, planira da i sam napusti zemlju i ode u zapadnu Europu.

Inače, Milorad Dodik je predsjednik Republike Srpske od 2010., i osnivač i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata. 

dodik

Političku karijeru počinje 1986. godine kao predsjednik Izvršnog odbora Općine Laktaši. Pred prve višestranačke izbore u BiH 1990. godine postaje član Saveza reformskih snaga Ante Markovića. Kao kandidat ove stranke izabran je u Parlament Bosne i Hercegovine (BiH). U toku rata bio je nezavisni poslanik u Narodnoj skupštini RS-a (NS RS). Dodik u Narodnu skupštinu RS-a ponovo ulazi 1997. godine. Međutim, već u januaru naredne godine formira Vladu RS-a.

dodik

Dodik je paralelno bio premijer i poslanik u Narodnoj skupštini RS-a. Naime, za vrijeme predsjedavanja Vladom RS-a Dodik se 1998. godine kandidovao za Narodnu skupštinu RS-a. Prošao je na izborima i prihvatio poslanički mandat. Dvije godine kasnije sudjelovao je u izboru za predsjednika RS-a. Osvojio je 162.154 glasa, ali mu to nije bilo dovoljno da pobijedi tadašnjeg predsjednika Srpske demokratske stranke Mirka Šarovića. Na izborima 2000. godine je dobio mandat u Općinskom odboru Laktaša, ali ga nije prihvatio, već je ostao na čelu Vlade RS-a do 2001. godine. Na općim izborima 2002. izabran je za poslanika.

dodik

Na općim izborima 2002. izabran je za poslanika u NS RS-a. Dvije godine kasnije ponovo predvodi listu SNSD-a za Skupštinu Općine Laktaši. I ovaj put dobija mandat u lokalnoj vlasti, ali ga ne preuzima. Pred kraj mandata u NS RS-u, u februaru 2006. godine, ponovo postaje predsjednik Vlade RS-a. Iste godine osvaja mandat u NS RS-u, ali dva mjeseca nakon izbora po treći put sastavlja Vladu RS-a.

milorad-dodik05

Na općinskim izborima u BiH 2008. godine Dodik ponovo osvaja vijećnički mandat u Skupštini Opštine Laktaši, ali ga po treći put ne preuzima.

Dvije godine kasnije postaje predsjednik RS-a sa 319.618 glasova.

Kandidat je za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, na Općim izborima 2018. godine. 

 

 

Ne propustite