DOBILI STE MENSTRUACIJU DVA PUTA U MJESEC DANA? Ovo je razlog, JEDNA STVAR JE POSEBNO OPASNA!

Zdrav život
DOBILI STE MENSTRUACIJU DVA PUTA U MJESEC DANA? Ovo je razlog, JEDNA STVAR JE POSEBNO OPASNA!
.

Dovoljno je teško i mučno kad dobijete jednom mjesečno, a šta tek reći za žene koje se suočavaju sa bolovima, promjenama raspoloženja, grčevima čak dva puta mjesečno?

"Prosječni ciklus treba da se odvija svakih 21 do 35 dana i traje od dva do sedam dana", objašnjava Lakeisha Richardson, ginekolog iz Mississippia.

Ona dodaje i kako otprilike 40 do 60 posto žena ima nepravilne cikluse tokom svog života.

"Nepravilno krvarenje može imati različite implikacije u zavisnosti od starosne dobi, istorije bolesti i porodične istorije", kaže ona, "tako da je važno tražiti savjet ginekologa ako imate istrajne, rekurentne ili zabrinjavajuće navike krvarenja." Vaš ljekar može pomoći u identifikovanju uzroka i liječenju, obično samo sa karličnim ispitivanjem, vaginalnim i cervikalnim kulturama i ultrazvukom karlice, kaže Richardson.

menstruacija

Prije nego što krenete paničiti jer ste dobili dva puta u mjesec dana, provjerite nešto od sljedećeg:

Zaboravili ste popiti kontracepcijsku pilulu

1-birth-control-1515513603

Ako zaboravite popiti kontracepcijsku pilulu ili ih neredovno uzimate, doći će do nepravilnog krvarenja. 

 

Trudni ste

pregnant-without-menstruati

Znamo, znamo: Trudnoća znači izostanak menstruacije. Međutim, ginekolog upozorava kako neke žene krvare neregularno kada su trudne.

Krvarenje tokom trudnoće je veoma često, naročito u prvom tromesečju, a može se desiti iz više razloga, uključujući teške vježbe ili zbog polipskih "benignih lezija koje mogu rasti unutar materice ili grlića materice, koje su obično povezuju ili lociraju blizu krvnih sudova i mogu spontano krvariti ", kaže Richardson.

 
Polipi ili fibroidi

3-polyps-fibroids-1515513603

Problemi u materici kao što su polipi ili fibroidi-benigni tumori koji mogu rasti u materici - su vrlo česti i mogu biti povezani sa hormonskim problemima. 

"Uteralni polipi mogu prouzrokovati krvarenje između perioda", kaže Dweck, posebno ako su dodirnuti, kao kod spolnog odnosa, i "fibroidi mogu uzrokovati bol, bol u leđima, nadimanje abdomena, anemiju, bol tokom odnosa i spontano krvarenje...

 

Vaginalna infekcija

4-infection-1515513603

Vaginalne i cervikalne infekcije su izuzetno opasne iz više razloga, između ostalog i zbog toga što mogu izazvati krvarenje izvan vašeg perioda. "Upala ili infekcija grlića materice sa bakterijama kao što su bakterijska vaginoza ili trihimona mogu izazvati nepravilno krvarenje", kaže Richardson.

 

Problemi sa štitnom žlijezdom

5-thyroid-1515513603

Neaktivna ili prekomjerna štitna žlijezda može izazvati neregularne menstruacije. "Štitnu žlijezdu regulišu hormoni koji se proizvode i regulišu u istom području mozga - hipofize i hipotalamusa - kao hormoni koji kontrolišu menstruaciju i ovulaciju", objašnjava Dweck. "Kada je jedan isključen, drugi bi mogao biti pogođen."

 

Sindrom policističnih jajnika

6-polycystic-ovarian-syndrome-1515513603

Sindrom policističkog jajnika je hormonska disbalansa koja pogađa između osam i 20 posto žena, prema nacionalnim institutima za zdravlje. "To je rezultat manje učestalosti ovulacije ili nedostatka ovulacije, što dovodi do neravnoteže estrogena, progesterona i testosterona", objašnjava Dweck. "Jedan od mnogih simptoma uključuje nepravilno krvarenje."

Drugi najčešće povezani simptomi uključuju akne, teškoće održavanja težine, rast kose na mjestima tipičnim za muškarce (poput gornje usne ili brade) i pitanja fertilnosti, kaže ona. Ako mislite da postoji šansa da imate ovaj sindrom, zakažite sastanak kod ginekologa.

 

Ćelije raka

7-cancer-1515513603

Kada se pronađu ili u materici i materničkom vratu, predrakozne i kancerogene ćelije mogu prouzrokovati nepravilno krvarenje. 

"Dovoljno je reći da tumor koji raste na grliću materice ili matericu može dovesti do krvarenja", kaže Dweck. Jedna studija je čak otkrila da neregularni periodi često dovode do raka jajnika, tako da je rano otkrivanje ključno.

Ne propustite