NAJOPASNIJA MJESTA: Ovdje udaraju gromovi, važno je znati kako se zaštiti!

Zanimljivosti
NAJOPASNIJA MJESTA: Ovdje udaraju gromovi, važno je znati kako se zaštiti!
.

Kao posljedica globalnog zatopljenja, munje sve češće sijevaju i gromovi paraju nebo. Snaga prirode je enormna. Električni napon jedne munje je između 50 i 500 milijuna volti, a najviša snaga prelazi 100.000 ampera.

gg1

Temperatura munje dosiže 30.000 °C što je peterostruko viša temperatura od one na površini sunca, a brzina kojom udaraju je oko 1000 km u sekundi.Znate li šta smijete, a šta nikako ne smijete da radite kada ste na otvorenom u toku nevremena?

I ne samo na otvorenom – ljetnje nepogode mogu vas zadesiti u svakom trenutku, a svaka od tih različitih situacija zahtjeva drugačiji pristup kako biste bili sigurni da niste u opasnosti.

Prvo, kada čujete grom, opasnost već odavno vreba, jer grom vas može udariti i kada je oluja udaljena i do 16 kilometara od vas.

gg2

Ukoliko ste na otvorenom, vjerovatno će vam prvi instinkt biti da se sklonite pod neko drvo. To ni slučajno ne radite, naročito ako je u pitanju osamljeno drvo, jer je velika šansa da grom, ako udari, udari u njega.

Ukoliko ste, pak, u automobilu, nema potrebe da strahujete jer su šanse da grom tu udari minimalne.

U suštini, ako ste u zatvorenom prostoru, tu i ostanite sve do prestanka nevremena. Ako ste na otvorenom, pored toga što treba da izbjegavate da tražite zaklon u drvetu, nikako nemojte ni leći na zemlju, jer tada vam je cijelo telo u kontaktu sa tlom, a morali biste da što manjom površinom tijela dodirujete zemlju. Zato je najpametnije da čučnete, sa glavom među koljenima, i izbjegavajte da vam kosa dodiruje tlo.

Ako gromovi izrazito pucaju, zapušite uši kako biste zaštitili bubne opne.

gromz

Ukoliko ste u kući, poželjno je i da se držite podalje od električnih uređaja i utičnica, jer se grom prenosi i kroz instalacije.

Najvažniji savjeti za zaštitu od groma:

  • Sakrijte se u zatvorenu prostoriju sa metalnim oivičenjima, gromobranom i zatvorite vrata i prozore
  • Skupite noge, držite se dalje od utičnice
  • Siđite u udolinu ili kanal
  • Uđite u automobil
  • Čučnite ili lezite na otvorenom
  • Kišobran sa metalnim vrhom posebno privlači grom, ali nećete biti mnogo zaštićeniji ako skupite ovu opremu
  • Isključite svu tehniku iz zida u kući ili stanu ili stavite specijalnu zaštitu na ove instalacije
  • Ovo su tri najčešće zablude o udaru groma – a istina je sljedeća:
  • Mobilni telefon, lančić ili nakit ne privlače udar groma.
  • Ne možete spasiti čovjeka kojeg je udario grom tako što ćete ga zakopati u zemlju.
  • Čovjek koga je udario grom ne može prenijeti struju na onog ko mu masira srce ili daje vještačko disanje.

Dobro je znati i ovo:

JEZERA, REKE, BAZENI I MORA

Odlazak na kupališta, jezera, reke, ili bazene mogu biti jako rizični, jer je voda privlači udar. Todorović kaže da treba izbjegavati plivanje prilikom grmljavine, pošto je glava iznad vode i dodatno je izložena opasnosti. Kao i plovidbu, jer ukoliko je čamac na otvorenom, velika vjerovatnoća je da će grom udariti u njega.

grom

AVION

Da li ste znali da u prosjeku svaki komercijalni avion grom pogodi barem jednom godišnje? Na sreću, većina aviona napravljena je od aluminijuma koji dobro provodi elektricitet, a avioni imaju i stroge mjere zaštite od udara groma.

ZGRADE

Ako zgradu u kojoj se nalazite pogodi grom, elektricitet će vjerovatno prolaziti električnim instalacijama do zemlje. Zbog toga ne telefonirajte na telefon uključenom u zid, sklonite se od tekuće vode ili uređaja za pranje, pećnica, kompjutera ili bilo čega što je povezano na električne instalacije u zgradi. Takođe, ne treba sjediti blizu utičnica.

grmljavina

OTVORENA POLJA

Kada ste na otvorenom ne treba otvarati kišobran ili se sklanjati pod usamljeno drvo, naročito ne pod hrast! Šćućurite se (svako zasebno), po mogućnosti u nekom udubljenju u zemlji, skupite noge i glavu. Skolnite sa sebe sve metalne predmete. Ako vam se kosa nakostrešila ili čujete zujanje koje dopire iz obližnje stene, ograde ili nekog drugog objekta, bez odlaganja premjestite se na neko drugo mjesto

Ne propustite