Pad turske lire neće utjecati na izgradnju puta Beograd - Sarajevo

Aktuelno
Pad turske lire neće utjecati na izgradnju puta Beograd - Sarajevo
.

Kriza turske lire neće utjecati na izgradnju puta Beograd - Sarajevo, koji je projekt od regionalnog značaja i finansira se iz nacionalnih, ali i međunarodnih izvora, piše "Politika". 

Član tursko-srpskog poslovnog vijeća u Turskoj Aleksandar Međedović rekao je za ovaj list da kriza turske lire teško može biti razlog da se ovaj infrastrukturni projekt odgodi.

- Tu bi nas, osim stanja turske privrede, isto toliko trebalo brinuti jesu li ekonomija Srbije i BiH spremne za taj projekt jer se on realizira van Turske i njegova izgradnja nije direktno vezana za liru - navodi Međedović.

On je dodao da je turske investicije u Srbiju doveo dugoročni pogled, kada su Turci odlučili da u Srbiji mogu uložiti svoj novac i da ih trenutna situacija neće odvratiti od te zamisli.

- Oni su izračunali da je Srbija za njih isplativija dugoročno i to nije pitanje samo troškova radne snage, već kvaliteta. Također, roba proizvedena u turskim fabrikama u Srbiji može stići do evropskih tržišta - kaže on.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejan Šoškić ističe da može biti indirektnih efekata prelivanja turske ekonomske krize u Srbiju, ali ne i direktnih, te da to neće utjecati na stabilnost finansijskog sistema, pošto na srpskom tržištu postoji samo jedna turska banka, prenosi Srna. 

List dodaje da nadležni kažu da za sada sve teče prema planu i da će sljedeće godine biti završena tenhička dokumentacija i model finansiranja, tako da se očekuje da izgradnja ovog putnog pravca počne 2019.

 

Ne propustite